Felvidéki kirándulás a Dunántúlról

 

Felvidéki kirándulás a Dunántúlról

Történelmi –irodalmi barangolás a Felvidéken

Felvidékről így elmélkedett Mikszáth Kálmán : itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttünk. Ez az én igaz hazám. Szklabonyától-Levocáig  Mikszáth nyomában a Fekete  városáig.

A magyar irodalom nagy alakjai (Jókai, Mikszáth, Madách, Balassi Bálint, Tompa Mihály) és történelem nagy alakjainak, a Rákóczi év kapcsán kiemelten II. Rákóczi Ferencnek az emlékezetére teszünk kirándulást a gyönyörű hegyek és a csábítóan zöld völgyek között.

Útvonal: Komárom, Mikszátfalva, Alsósztregova-Rimaszombat-Kassa-Lőcse-Igló-Szepesváralja-Betlér-Krasznahorka-Losonc-Kékkő

 

1. nap

Indulás az Intézmény elől. Utazás rövid pihenőkkel.A határátkelésről, az Európai Unióról beszélünk. Komáromnál átkelünk az Erzsébet hídon, a közepén van az államhatár. Szót kell ejtenünk a híd névadójáról és építésének körülményeiről.

Komárom az egykori Magyar Királyság városának nagyobb (a Duna bal partján fekvő) része. Komárno-ban Duna menti Múzeum előtt a Jókai szobornál emlékszalag elhelyezése. A múzeum falán Bartók Béla-emléktáblánál emlékszalag felkötése (a zeneszerző 1924-ben tartott itt hangversenyt), megemlékezés a zeneszerzőről.
Majd sort kerítünk a Jókai Iskolában való látogatásra, ahol megismerkedünk a külhoni 13 éves korosztállyal. Bemutatkozások után barátságos kidobó versenyt játszunk. Majd a látogatás végén ajándékokat adunk át külhoni társainknak.

Ezek után Szklabonyára látogatunk - Mikszáthfalva – Mikszáth-emlékház.
Szklabonya, tót-magyar falu, Nógrád vármegyében, leginkább Mikszáth Kálmán szülőfalujaként ismerjük a nevét. Útközben meghallgatunk pár novellát. A jó palócok novellák közül az emberábrázolásokból olvasunk részletet. Az író egykori szülőházának udvarán korabeli játékokat játszunk.

Továbbfolytatjuk az utunkat Alsósztregovára, ahol az Andrássyak gyönyörű kastélyát tekintjük meg. Itt alkotott Arany és Madách is.

Szálláshelyek elfoglalása Rimaszombaton, vacsora.

2. nap

Reggeli után indulás az egyik legszebb, és a Felvidék második városába, Kassára, ahol a Rákóczi örökség mellett ismerkedhetünk Bethlen fényes menyegzőjének körülményeivel,
a gótika egyik legszebb templomával és a középkori szárnyas oltárok legszebbikével.
Rákóczi örök nyugalmának helyszínén kegyelettel és főhajtással adózunk a nagyságos fejedelem emléknek. A templom hatalmas festményén tanulmányozhatjuk a fejedelem életútját.

Közösen megtekintjük a Rodostó háza, majd elbúcsúzunk Kassától, és a Szepesi-medence felé vesszük útirányunkat.

Útközben meglátogathatjuk Közép-Európa legnagyobb erődítését, értékes műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező, a Szepesi várat. Gazdag történelmét ostromok, ármány és összeesküvés terheli. Fegyvermúzeumával, Felvidék egyik legszebb látogatóközpontja. Majd Lőcséna gótikus Szent Jakab templomba a híres faragómester, mesterműveivel ismerkedhetünk. Megtekintjük: a belváros, építészeti, művészeti emlékek, belváros, városháza, szégyenketrec, Szt. Jakab templom szárnyas oltár, Főtér. Mikszáth Fekete városának helyszíneit. Szállás, vacsora

 

3. nap

Reggeli után Iglón a szepesi vármegye központjában a különleges orsó alakú főtéren barangolunk, ahol ismerkedünk a megyeháza (Szepes) falfestéseinek piktogramjaival és a város vezetés felé intézett intelmeivel. Csontváry Kosztka Tivadar szülőháza és patikája is itt található. Továbbindulunk a Tátrán keresztül Betlér felé, ahol Andrássy kastély fantasztikusan épen maradt falai között magyar ízes idegenvezetéssel ismerjük meg a kastély urainak titkát, Krasznahorka Andrássy Mauzóleumlátogatás és pillantás a közel múltban leégett várra

Szálláshelyek elfoglalása, vacsora

4. nap

Reggeli után az utolsó napi programunk teljesítésére indulunk.

Először Losonc várát vesszük be.A Gácsi-vár 1612-ből származik, Gács községében található. Elhelyezkedését tekintve magányos erdős dombon fekszik. A vár panorámája valóságos mesekép, a kastély ablakából 15 környező falu, valamint megfelelő látási viszonyok között, a Magas-Tátra néhány csúcsának lenyűgöző képe tárul a látogató szeme elé. A kastély erdős parkja 13 hektáron terül el, található benne mesterséges tó is. A Gácsi vár az irodalomban a 12. századból őriz emlékeketGács várát Mátyás foglalta vissza, majd Losonczi István birtoka lett a 16.sz. első felében, utána pedig a Forgách családhoz tartozott.

Majd tovább utazva egy újabb csodálatos várkastélyba tehetünk látogatást, Kékkő várával ismerkedünk.A mély és széles várárkot átívelő téglahídon keresztül juthatunk a barokk stílusú főúri kastéllyá átépített alsó épület kapujához. A XVIII. századi épületben régi bútorok, gazdag könyvtár, festmények és műtárgyak fogadják a régmúltra kíváncsi látogatókat.  A Losonczyak, a Nádasdyak a Balassák és a Zichy tulajdona volt. Jelenleg játék, bábkiállítás, népművészeti tárgyak és a Balassa grófi família megmaradt berendezési tárgyait bemutató tárlat látogatható.

Az úton haza felé összegezzük a 4 napi élményeinket.

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

 

vissza