A Felvidék nagy történelmi személyiségei csodálatos hegyei és mesés völgyei

2020.02.11.

A Felvidék nagy történelmi személyiségei csodálatos hegyei és mesés völgyei

Történelmi kirándulásunk a nagy magyar vármegyék közül a Gömört, Tornalját, Abaújt és a Szepességet foglalja magába.

A SZEPESSÉG, SZLOVÁKIA KINCSESLÁDÁJA, sok mindenben Svájcra hasonlít. Szepes-megyét egy svájci kantonhoz hasonlíthatjuk. A kantonoknak is saját önkormányzatuk, sajátos kultúrájuk van; ehhez hasonlóan a megyék itt is önálló életet éltek. Saját nyelvjárásuk, népviseletük van, saját mondáik keletkeztek. De a megyék lakosai jellemükben, szokásaikban is különböznek. Mindegyik megye egyedi sajátságokkal rendelkezik. Műveltséggel, egyediséggel, és mindenekfelett a legtöbb természeti szépséggel megáldott megyék közé tartozik a Szepesség.

    A Szepesség valóban gyönyörű és változatos természeti szépségeket kapott ajándékba. Északon a Magas-Tátra hatalmas és rejtelmes bércei határolják, amelyek a Bélai-Tátrán keresztül a Pieninek egyedi tájába szelídülnek. Keletről a Lőcsei-hegység a híres Branyiszkóval határolja. Délről a Szepes-Gömöri-érchegység és a szomszédos Szlovák Paradicsom (Káposztafalvi-hegység) fantasztikus szirtjei és szurdokai képezik határát


1.nap

Kirándulásunkat Kassán kezdjük, Rákóczi nyughelyén.
Belvárosi séta során megismerkedünk a II. Rákóczi Ferenc fejedelem életútjával. Látogatás a Rodostó házba, melynek interaktív kiállítási anyaga szolgál alapul a fejedelem életútjának megismeréséhez. A Kassai Dóm kriptájában megkoszorúzzuk a fejedelem sírját és elénekeljük a Himnuszt. Ismerkedés a gótika stílus jegyeivel. Szállás:Iglón

 

2.nap

Reggeli után Lőcse városával ismerkedünk. A Szt Jakab templom meglátogatása ismerkedés Lőcsei Pál munkásságával, a reneszánsz szárnyas oltár felépítésével és a Lőcsei fehérasszony történetével. Majd a Mikszáth műből ismert városháza, és a főtér főúri házai áthatóbb tanulmányozása. Dramatikus játék a szégyenketrecnél.

Mikszáth Kálmán élete; Gyűjtsük össze a középkori városok királyi jogait!

Kézsmárk a következő látogatásunk célpontja. Megnézzük az Evangélikus fatemplomot, Thököly István síremlékénél koszorúzunk. A Thököly várat is megtekintjük. Kapcsolódunk a fő témánkhoz és Rákóczi családi viszonyait tárgyaljuk.

Majd visszatérünk Iglóra, ahol a belvárosban ismerkedünk a Tél és a Nyár utcával. Híres festőnk Csontváry Kosztka Tivadarról is megemlékezünk. 

Szállás, vacsora.

 

3. nap

Reggeli után a Szepesi várat felfedezzük fel, majd a Zsigrai Szent László örökséggel ismerkedünk.

Szepeskáptalatalan, a gótikus szárnyas oltár remekművének tanulmányozása.
Szepescsütörtökön látogatás a középkori monostorba.

Iglón szállás, és vacsora

 

4.nap

Választható: délelőtt a Tamásfalvi kilátóba kirándulunk.
Meleg ebéd és ebéd után indulás haza.

Vagy

Reggeli után indulás Betlérre, ahol az Andrássy Család vadászkastélyába látogatunk el. Megnézzük a szépen felújított épületet és a benne található bútorkiállítást is. Krasznahorkán

 Andrássy Mauzóleumlátogatás, majd pillantás a közel múltban leégett várra.

 

Fakultatív programként:

Gombaszögi barlang az Unesco világörökség természeti örökségeként nyilvántartott gombaszögi barlangba látogatunk. A barlang látogatható részének hossza 285 m.

Kora délután indulás haza.

A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!

 

Jó utazást, szép élményeket kíván a Scool-Túra csapata!

vissza