A Kárpátok ölelésében, avagy a mi hazánk a fenyőfák hazája

2020.02.11.

A Kárpátok ölelésében, avagy a mi hazánk a fenyőfák hazája

„A mi hazánk a fenyőfák hazája,
Itt még csermely a magyarok Tiszája.
Hegyeknél magasabban ringott bölcsőnk,
Minket a bércek adtak ide kölcsön.”

/ Csobolya József: Kárpátalja/

1. nap:

Indulás a kora reggeli órákban az intézmény elől  (5.45 gyülekező, 6:00 indulás)
Utazás autópályán kisebb pihenőkkel. Határátkelés Beregsuránynál (az utazás megkezdéséhez érvényes útlevél szükséges!).

A határátkelés után Beregszászon felvesszük a helyi idegenvezetőnket, aki a Munkács várába kalauzol el elsőként bennünket. A munkácsi vár Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemléke, amely fontos szerepet játszott a magyar történelemben.

A vár jelentős szerepet játszott a Habsburg-ellenes mozgalmak korában. Zrínyi Ilona vezetése alatt, az 1685–1688 közötti években hősiesen ellenálló várőrség utolsóként kapitulált a Rákóczi-szabadságharc idején. A Habsburg uralom alá került várat 1787-től fogházzá, majd börtönné alakították át, ahol sok neves forradalmár raboskodott. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején ismét a szabadság vára volt, utolsók között tette le a fegyvert 1849-ben. 1855–1896 között ismét börtönként használták. Ezt követően volt magyar, csehszlovák és szovjet laktanya, működött falai között traktoros iskola is. Ma a gyönyörűen felújított műemlékben: a várudvarban, múzeumi kiállítótermekben Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc történelmi nagysága előtt tiszteleghetünk.

Ezt a belvárosi séta követi, ahol a szecessziós stílusú Városháza, majd Cirill és Metód szobrának megtekintése után a sétáló utca egyik házán lévő emléktábla az egykori sóház helyét, - ahol Munkácsy Mihály is született- mutatja nekünk. Itt elhelyezhetjük az emlékezés koszorúját. Ezután megnézhetjük a „Fejér-házat” a munkácsi Rákóczi – kastélyt, és kertjében a Munkács történelmének legfontosabb állomásit megörökítő domborműveket is. Utunk során a templomok közül a gótikus Szt. Márton római katolikus templomot és a református kőtemplomot érintjük.

E tartalmas nap után szállásunkra megyünk, ahol a vacsora után összegezzük a nap folyamán látottakat.

 

2. nap:

Ezen a napon először elzarándokolunk a szolyvai emlékparkba, és fejet hajtunk a malenkij robotra elhurcolt áldozatok emléke előtt.

A szovjethatalom katonai parancsnoksága 1944 novemberében Kárpátalja munkaképes – 18-50 éves korú – magyar, német és más nemzetiségű férfi lakosságát háromnapos (malenkij robot) munkára toborozták, majd hadifogoly gyűjtőhelyekre – többek között Szolyvára – irányították. A mintegy 40 000 elhurcolt kárpátaljai civil nagyobb része soha nem tért vissza családjához. A bevonuló szovjet csapatok Kelet-Szlovákiából és a trianoni Magyarországról, a Kárpátaljával szomszédos mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, a Tiszahátról (Tarpáról, Barabásról, Tiszaszalkáról, Beregsurányból, Lónyáról stb. ill. Nagykállóból is elvitték a férfilakosság egy részét. Nyíregyházáról mintegy 2300 embert hurcoltak el – sokukról sajnos a mai napig sem tudnak semmit a hozzátartozók.

Szolyvától 10 kilométernyire, északra egy keskeny völgyben fekvő település: Polena, ásványvizéről híres. Környékét gyönyörű bükk- és fenyőerdők övezik. II. Rákóczi Ferenc felkelésének leverése után VI. Károly osztrák császár a Schönborn-családnak adományozta a községet és a körülötte fekvő földeket. Ekkor fedezték fel a polenai ásványvizek gyógyító hatását, amelyek rövidesen Európa-szerte ismerté vált. Az 1842-től 1911-ig a polenai ásványvíz 21 nemzetközi kiállításon vett részt és minden esetben érmet nyert. Már a XX. század elején három műhelyben palackozták a környék híres ásványvizét Poljana Kvaszova és Poljana Kupely néven. Ezekből az ásványvizekből kóstolhatunk, és megtudhatjuk, milyen betegségekre hatásosak.

Ezek a hágó irányába indulunk, itt beszélünk az „Árpád – vonal” védelmi szerepéről, és egy-egy objektumát meg is tekinthetjük.

Következő megállónk Fülöpfalva lesz, amit az írott források először 1463-ban említenek. A helybeliek fő foglalkozása az állattenyésztés és a mezőgazdaság volt. Napjainkban leginkább turizmussal foglalkoznak.
A település fő látnivalói közé tartozik, amely 14 méter magas; Szűz Mária születésének fatemploma, amelyet tizennyolcadik századi ikonok díszítenek; tőle nem messze található egy kétszintes harangláb, és a Fatemplomok múzeuma is.

Majd a településtől 6 km-re, a Borzsa-havas lábánál lévő Sipot-vízeséshez utazunk, melyet Kárpátalja legszebb vízesésének tartanak. A tavaszi időszakban különösén szép a vízesés, hiszen ekkor a vízét felduzzasztja az olvadó hólé. A Sipot magassága 14 méter.  Ezt követően egy 1650 m hosszú felvonó (libegő) segítségével jutunk fel a Gemba nevezetű hegy oldalába. A közelben található egy 1 500 méteres sípálya is. Ezután indulunk vissza a szállásra.

 

3. nap:

Reggeli után a Tiszai vonal megnézésére indulunk, illetve a testvériskolával, településsel tartunk közös programot a délelőtti órákban. Délután Tiszaújlakon megtekintjük a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának emlékoszlopát, a Tiszai emlékművet, ahol koszorúzhatunk. Meglátogatjuk a magyar vonatkozású helyeket: Esze Tamás és Móricz Zsigmond emléktábláját, és beszélünk arról is, hogy itt futott zátonyra gróf Széchenyi István Pannónia gőzösével. Következő állomásunkon, Csetfalván felkeressük Kárpátalja egyik legszebb és legjellegzetesebb református fakazettás templomát, majd az új római - görög katolikus templomban teszünk látogatást.
Nagybereg híres az itt készített beregi szőttesről. A szövéshagyományok ápolását továbbélését a helyi iparművészek mutatják be.

4. nap:

Reggeli után  kárpátaljai magyarság fővárosában, Beregszászon nézünk szét.
Belvárosi sétánk alkalmával láthatjuk az egykori Bereg Vármegyeházat, a felújított
 Magyar Királyi Törvényszék épületét, - ami ma a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola épülete -, a volt Úri kaszinót és megtekintjük a Bethlen – Rákóczi kastélyt. A Hősök terénél mondunk búcsút a Vérke patak menti városnak, Fedák Sári szülővárosának, és a kora délutáni órákban indulunk haza.
Érkezés az esti órákban határtól függően.

 

A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!

 

Jó utazást, szép élményeket kíván a Scool-Túra csapata!

 

 

 

vissza