• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

A Kárpátok ölelésében, avagy a mi hazánk a fenyőfák hazája

2020.02.11.

A Kárpátok ölelésében, avagy a mi hazánk a fenyőfák hazája

„A mi hazánk a fenyőfák hazája,
Itt még csermely a magyarok Tiszája.
Hegyeknél magasabban ringott bölcsőnk,
Minket a bércek adtak ide kölcsön.”

/ Csobolya József: Kárpátalja/

A Kárpát-medencében élő magyarság egyik legérdekesebb ,legsokoldalúbb és legféltetebb területe Kárpátalja,mely a határtalanul programok egyik csodálatos úticélja.Az itt élő emberek büszkék a magyarságukra , a hagyományaikat hűen őrzik és ápolják. Hatalmas vendégszeretetük  messze híres a környéken.A magyarsághoz ragaszkodást befolyásolták  a magyar történelem eseményei , más országokhoz való csatolások,de az itt élők bárhova is tartoztak mindig is magyarok maradtak!Kirándulásunk alkalmával megismerhetjük a jellegzetes tájat , a magyar történelmi emlékhelyeket és eseményeket valamint ismerkedhetünk a magyar közösségek életével.

Programtervezet:

1. nap: 

Indulás a kora reggeli órákban az intézmény elől  (5.45 gyülekező, 6:00 indulás)
Utazás autópályán kisebb pihenőkkel. Határátkelés Beregsuránynál (az utazás megkezdéséhez érvényes útlevél szükséges!).

A határátlépés után Beregszászon felvesszük a helyi idegenvezetőt, aki első állomásként  Munkács várát mutatja be. A munkácsi vár Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemléke, amely fontos szerepet játszott a magyar történelemben.

A vár jelentős szerepet játszott a Habsburg-ellenes mozgalmak korában. Zrínyi Ilona vezetése alatt, az 1685–1688 közötti években hősiesen ellenálló várőrség utolsóként kapitulált a Rákóczi-szabadságharc idején. Ma a gyönyörűen felújított műemlékben: a várudvarban, múzeumi kiállító termekben Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc történelmi nagysága előtt tiszteleghetünk. 

Ezek után egy  a belvárosi séta következik, ahol a szecessziós stílusú Városháza, majd Cirill és Metód szobrának megtekintése után a sétáló utca egyik házán lévő emléktábla az egykori sóház helyét,- ahol Munkácsy Mihály is született- mutatja nekünk. Itt elhelyezzük az emlékezés koszorúját. Majd a „Fejér-házaban” a munkácsi Rákóczi – kastélyt, és kertjében a Munkács történelmének legfontosabb állomásait megörökítő domborműveket elemezzük. Utunk során a görög katolikus egyház központi templomában teszünk látogatást.

E tartalmas nap után szállásra megyünk, ahol a vacsora után összegezzük a nap folyamán látottakat.

2. nap:

Reggeli után ,rövid előadást hallgatunk  a málenkij robotról,hogy a napi első állomásunk történelmi ténye ne legyen ismeretlen a látogatók számára.

Első állomásként elzarándokolunk a szolyvai emlékparkba, és fejet hajtunk a málenkij robotra elhurcolt áldozatok emléke előtt.(A szovjethatalom katonai parancsnoksága 1944 novemberében Kárpátalja munkaképes – 18-50 éves korú – magyar, német és más nemzetiségű férfi lakosságát háromnapos (malenkij robot) munkára toborozták, majd hadifogoly gyűjtőhelyekre – többek között Szolyvára – irányították. A mintegy 40 000 elhurcolt kárpátaljai civil nagyobb része soha nem tért vissza családjához. )


Szolyvától 10 kilométernyire, északra egy keskeny völgyben fekvő település: Polena, ásványvizéről híres. Környékét gyönyörű bükk- és fenyőerdők övezik. II. Rákóczi Ferenc felkelésének leverése után VI. Károly osztrák császár a Schönborn-családnak adományozta a községet és a körülötte fekvő földeket.
Ekkor fedezték fel a polenai ásványvizek gyógyító hatását, amelyek rövidesen Európa-szerte ismertté vált. Már a XX. század elején három műhelyben palackozták a környék híres ásványvizét Poljana Kvaszova és Poljana Kupely néven. Ezekből az ásványvizekből kóstolhatunk, és megtudhatjuk, milyen betegségekre hatásosak. 

Majd a Vereckei hágó irányába indulunk, itt beszélünk az „Árpád – vonal” védelmi szerepéről, és egy-egy objektumát meg is tekinthetjük.

Következő megállónk Fülöpfalva lesz, amit az írott források először 1463-ban említenek.
A település fő látnivalói közé tartozik, amely 14 méter magas; Szűz Mária születésének fatemploma, amelyet tizennyolcadik századi ikonok díszítenek; tőle nem messze található egy kétszintes harangláb, és a Fatemplomok múzeuma is.

Majd a településtől 6 km-re, a Borzsa-havas lábánál lévő Sipot-vízeséshez utazunk, melyet Kárpátalja legszebb vízesésének tartanak. A tavaszi időszakban különösen szép a vízesés, hiszen ekkor a vizét felduzzasztja az olvadó hólé. A Sipot magassága 14 méter.  Ezt követően egy 1650 m hosszú felvonó (libegő) segítségével jutunk fel a Gemba nevezetű hegy oldalába. Ezután indulunk vissza a szállásra.

Ismét egy tartalmas nap után a szálláshelyünkre indulunk.
A napi események összefoglalója következik.

3. nap:

Reggeli után a Tiszai vonal megnézésére indulunk, illetve a testvériskolával, településsel tartunk közös programot a délelőtti órákban. A testvériskolai programot és a közös programot a külhoni iskolával egyeztetve irodánk szervezi.
Délután Tiszaújlakon megtekintjük a Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának emlékoszlopát, a Tiszai emlékművet, ahol koszorúzhatunk. Meglátogatjuk a magyar vonatkozású helyeket: Esze Tamás és Móricz Zsigmond emléktábláját, és beszélünk arról is, hogy itt futott zátonyra gróf Széchenyi István Pannónia gőzösével. Következő állomásunkon , Csetfalván felkeressük Kárpátalja egyik legszebb és legjellegzetesebb református fakazettás templomát, majd az új római - görög katolikus templomban teszünk látogatást.
Nagybereg híres az itt készített beregi szőttesről. A szövés hagyományok ápolását továbbélését a helyi iparművészek mutatják be. 

Vacsora. Napi események összefoglalása.
Rövid előadás Magyarnak lenni jó címmel.

4. nap:

Reggeli után  kárpátaljai magyarság fővárosában, Beregszászon teszünk látogatást.
Belvárosi sétánk alkalmával láthatjuk az egykori Bereg Vármegye Házat, a felújított
Magyar Királyi Törvényszék épületét, - ami ma a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola épülete -, a volt Úri kaszinót és megtekintjük a Bethlen – Rákóczi kastélyt. A Hősök terén mondunk búcsút a Vérke patak menti városnak, Fedák Sári szülővárosának, és a kora délutáni órákban indulunk haza.
Érkezés az esti órákban határtól függően.



Belépők:

Munkácsi vár
Szolyva Emlékpark
Sipoti vízesés
Fülöp-falva
Tiszaújlak
Csetfalva Református templom és Ökumenikus templom
Nagybereg
Beregszász

A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!

Jó utazást, szép élményeket kíván a Scool-Túra csapata!




vissza