• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

Várak –várárkok-régi regék, ódon mesék

2020.02.11.

Várak –várárkok-régi regék, ódon mesék

Kárpát-medencei kalandozásaink egyik legmagyarabb helyszínét a határtalanul program Kárpátalján utazásunk alkalmával ismerhetik meg.

100 éves történelem, legendák, mesék, mindaz, ami a magyar történelem a Kárpátok által ölelt koszorúban. Nevickétől – Husztig Munkácstól - Nagyszőlősig invitáljuk vendégeinket a legendák megismerésére, jeles történelmi személyiségek életének felfedezésére. Érdekességek, kuriózumok, sokat hallott és még nem hallott legendák.

Programtervezet:

1.nap:

Indulás a kora reggeli órákban az intézmény elől. Fontos a kora reggeli indulás a határátlépés miatt.
Utazás autópályán kisebb pihenőkkel. Határátkelés Beregsuránynál (az utazás megkezdéséhez szükséges érvényes útlevél!).

A határátlépés után felvesszük Beregszászon a helyi idegenvezetőt, a Munkácsi vár Rákóczi Fejedelem gyermekkorába repíti vissza az idelátogató turistát.
Mattl Péter csodás alkotása, - mely a kis Rákóczit és édesanyját Zrínyi Ilonát ábrázolja - a Rákóczi emlékek első állomása.
A vár története és legendája, a hős asszony legendáját őrzi.
Feladatok, térképek, a középkori vár tagozódásának megfigyeltetése.
Munkács belvárosában 5 dombormű tanulmányozása, mely plasztikák is Rákóczi korát őrzik. A Fejér ház udvarán az egykori Rákóczi család rezidenciáján tehetünk látogatást.
Szálláshelyek elfoglalása és vacsora.

2.nap:

Reggeli után indulás Kárpátalja megye felfedezésére, melynek első állomása Ungvár. 1847. júliusában itt járt Petőfi és ezt írta: „Ungvár szörnyen komisz város. Piszkos és rendetlen. Épp olyan, mint a részeg, ki pocsétába bukott, s most sárosan tántorog hazafelé”.
Egy másik vélemény Bódi László, alias, Cipő, a Republic frontemberétől (aki Ungváron született 1965. május 3-án), szerinte „Ungvár a legszebb magyar város”. Az igazság persze valahol a kettő között van: Ungvár egyrészt tényleg piszkos és rendetlen, másrészt viszont szép is.
A vélemények mellett viszont az idelátogatóknak kell véleményt alkotniuk: az Ung folyó partján végig sétálva, ellátogatva a Dayka középiskolába és betekintést nyerve az ungvári várba.
A legnagyobb kárpátaljai város megtekintése után a nevickei várba látogatunk. A vár mindenkor az ungvári vár birtokosainak tulajdonát képezte. Számos legenda, monda fűződik falaihoz. Itt élt a kegyetlen Denikő, a varázserővel bíró amazon, aki pogány módra sanyargatta a környék népét. A néphagyomány szerint a vár építésekor a mész közé anyatejet kevertetett, hogy ellenállóbbak legyenek a falak. Csak Mátyás királynak sikerült megfékezni, párviadalban legyőzni. Majd Beregszász felé vesszük az irányt és megállunk félúton Szerednyén. Bár a környezete elég dimbes-dombos, a szerednyei vár sík terepen épült. A vár egy négyzetes alaprajzú lakótoronyból áll, melyet sáncok vettek körül. A szájhagyomány szerint a várat a templomos lovagok építették, de ez nem bizonyított. Pontos építési idejét nem ismerjük, típusából ítélve keletkezése a XII.-XIV. századra tehető, a középkori erődítések klasszikus példáját képviseli. A XIV-XV. század folyamán a Drugeth, majd a Pálóczi család birtokolta. A Pálócziak kihalása után 1526-ban a Dobó családé lett. Leghíresebb birtokosa a törökverő hős, az egri vár védője, Dobó István volt.

 3.nap: 

Reggeli után a Tiszai vonal megnézésére indulunk, illetve a testvériskolával, településsel tartunk közös programot a délelőtti órákban.
Huszt a 330 m magas hegy kúpon épült, a Tisza és a Nagyág találkozásánál fekvő huszti várat már Kölcsey is romvárként énekelte meg, mégis érdemes időt és fáradságot fordítani a romok megtekintésére, mert áthaladva az épen maradt nyugati kapu boltíve alatt, s a megmaradt várfalak között sétálva csodálatos kilátás nyílik az ezüst szalagként kanyargó Tiszára és a Máramarosi-medencére.

 4.nap:

Reggeli után indulás Beregszászra, a Rákóczi szabadságharc zászló bontásának egyik legfontosabb helyszíne, itt egy rövid látogatást teszünk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Játékos városfelfedezés. Ebéd után indulás haza. Érkezés az esti órákban határtól függően.

A program az alábbi belépőket tartalmazza:

Munkácsi vár
Ungvári vár
Nevickei vár
Szerednyei vár
Huszti vár
Beregszász Főiskola

Jó utazást, szép élményeket kíván a Scool-Túra csapata!

A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!




vissza