• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

2016.10.26.-28. MSZC FERENCZI SÁNDOR EGÉSZSÉGÜGYI SZAKGIMNÁZIUMA KÁRPÁTALJÁN

 

HATÁRTALANUL PÁLYÁZAT –

A kora reggeli órákban indultunk a beregsurányi határátkelő irányába. A határon viszonylag gyorsan, átjutottunk és hamar megérkeztünk utunk első állomására Beregszászra, ahol csatlakozott hozzánk a helyi idegenvezető. Az utazás során felelevenítettük Kárpátalja történelmét. Figyelmesen hallgattuk idegenvezetőnk szavait. A magyarok lakta terület szebbnél-szebb történelmi, irodalmi, emlékhelyet kerestünk fel a három napos kirándulás alatt. Így ellátogattunk Beregszászra, a munkácsi várba, eljutottunk a Vereckei-hágóra.

1.nap. Első utunk Péterfarkasfalvára az iskolához vezetett. Az esperes úr, az igazgatónő és a tantestület néhány tagja fogadott bennünket. Finom ebéddel vártak. Ebéd után átadtuk az adományt, melynek igen örültek. Hálásan köszönték, hogy ezt az iskolát választottuk.  Esperes úr elmondta, hogy állami támogatást az ukrán államtól nem kapnak, csak adományokból és a magyar kormány támogatásából tartják fenn az iskolát. „Isten segítségével” – ahogy az esperes úr mondta. fotó kell Ezt követően megtekintettük az iskolát és a kollégiumot, beszélgettünk diákokkal és tanárokkal. Utunk következő állomása a Tiszabökényi Skanzen volt Péterfalván a múzeumot látogattuk meg. Megnéztük a múzeum mellett álló görög katolikus templomot. Ezek után Csetfalván az egyedülálló fakazettával díszített katolikus templomba látogattunk, melynek falai Móricz Zsigmond gyermekkorának emlékeit is őrzik. Majd a Makovecz tanítványai által épített ökomenikus templom egyedülálló szőlőszemes fából faragott oltárát csodáltuk meg. Elfoglaltuk a szállásunkat Makkosjánosiban. Ahol helyi ételspecialitásokat kóstolhattunk meg. Vacsora után összegeztük a nap eseményeit, és felkészültünk a második nap programjaira.

2.nap.  Reggeli után elindultunk a Szojkán lévő Málenkij robot emlékére állított parkba, ahol az áldozatokra emlékeztünk. A poleneai ásványvíz források mellett haladtunk el. Néhány természetes ásványvizet is megkóstolhattunk. Itt megtekintettük a Szanatóriumok völgyét is. Munkács felé haladtunk tovább. Munkács utcáin sétáltunk, majd a vár felé vettük az irányt. A várban figyelmesen hallgattuk idegenvezetőnk szavait. Körbejártuk a vár minden zegét-zugát,  és koszorút helyeztünk el Zrínyi Ilona és Rákóczi Ferenc szobránál. Ezek után a vereckei-szoroson keresztül az Árpád vonalat tanulmányozva a Vereckei- Hágó irányába folytattuk utunkat. Elhelyeztük az emlékezés koszorúját a Honfoglalási Emlékművön, és közösen elénekeltük a Himnuszt.  A  csodálatos Kárpátok, a Latorca völgyének szépsége, az ott élő magyarok felénk áradó szeretete örök emlék marad.A  vacsoránkat Mezőkassonyba költöttük el, ahol újfent megkóstolhattunk autentikus ételkülönlegességeket. Nagyon különleges meglepetésben is volt részünk, mert néhány iskolás és egy nagyon lelkes pedagógus szervezésében csodálatos és megható műsorral kedveskedett nekünk.

 3.nap Reggeli után indultunk Beregszászra, ahol 2 órát vásárlással tölthettünk. Majd a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskolát látogattuk meg, ahol szívélyesen fogadtak bennünket.

Fájó szívvel hagytuk el ezt a főként magyar lakta vidéket. Felejthetetlen emlékekkel tértünk haza.

vissza