• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

2017.03.27.-30.A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium Erdélyben

 

Határtalanul! program
Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek c. pályázat
Pályázati azonosító: HAT-16-01-0589

2017. március elején, a Határtalanul! program keretében a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium 35 hetedikes tanulójának kollégáimmal együtt bemutattuk Erdély történelmét, tájait és a Petőfi Sándor életútjáról és költészetéről tanult ismereteket bővítettük.

Ezután témanapot tartottunk, amely 3 tanítási órán valósult meg. A foglalkozások célja a diákok magyarságtudatának a mélyítése volt, ez a pályázatban fakultatívan vállalt előkészítő tevékenység volt. Az osztályt csapatokra bontottuk, pontosan hét csapatra. A diákok a tanárok által összeállított vetélkedő feladatait oldották meg. Ezt követően 12 tanuló az előzőleg megbeszélt erdélyi városokból készített kielőadásokat adták elő az 5., 6. és a 8. évfolyam diákjainak. A nap végén közösen tablót készítettünk Petőfi Sándor életútjával kapcsolatosan.

Tanulmányi kirándulásunkra március 27. és március 30. között került sor Erdélyben. Kirándulásunk témája Petőfi Sándor életútjáról és költészetéről tanult ismeretek bővítése volt. A Határtalanul! pályázat a tanulók és a kísérők számára 1.285.000 Ft támogatást nyújtott, mely összeg fedezte, hogy a diákok kényelmes szállásokon lakjanak, változatos programokon vegyenek részt és felfedezhessék Erdély legszebb tájait. Ennek szellemében kerestük fel Nagykárolyt, Szatmárnémetit, Erdődöt, Nagybányát, Koltót, Dést, Kolozsvárt, Torockót, Tordát, Körösfőt és Bánffyhunyadot.

Elmondhatom, hogy mind a diákok és mind a kísérők boldogan és felejthetetlen élményekkel tértünk haza.

2017. április 12-én a NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS-HATÁRTALANUL! c. témanap keretében előadásokkal, élménybeszámolókkal, filmvetítésekkel egy Petőfi napot tartottunk.

A nap végén: Egy Petőfi vers illusztrációjához egy nagy közös iskolai képet készítettünk, majd a 6. évfolyamosoknak egy időkapszulát adtunk át a hagyomány folytatása miatt.

Köszönetet mondunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy a Határtalanul! pályázat révén eljuthattunk ezekre az emlékezetes, határon túli területekre, ahol mindenki nagy szeretettel fogadott bennünket.

                                                                                                          A cikket írta: Aczél Georgina

                                               A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium és Kollégium szaktanára

vissza