• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

2017.05.18.-21. A Balmazújvárosi Általános Iskola Felvidéken

 

2017.05.18.-21. A Balmazújvárosi Általános Iskola Felvidéken

„Rákóczi hős népe” Felvidéki kirándulás

Iskolánk, a Balmazújvárosi Általános Iskola Székhelyintézménye, a 2016/17-es tanévben bekapcsolódott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul! pályázati programba.

A program keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy tanulóink ellátogassanak az anyaországtól elszakított felvidéki területre. Itt bejárták nemzetünk történelmének jeles helyszíneit és gyönyörű természeti tájait. Megismerkedhettek a határon túli területekkel, történelmi emlékeinkkel, az ott élő magyarság életével, a mindennapok nehézségeivel.

Tanítványaink a „Hős Rákóczi népe” című pályázattal 1.629.000 Ft támogatást nyertek. A kirándulás 2017. május 18-21. között zajlott 49 fő tanuló és 5 fő kísérő nevelő részvételével. A miskolci Scool-túra utazási iroda kitűnő szervező munkájának köszönhetően gyermekeink felejthetetlen napokat tölthettek Felvidéken. Külön elismerés illeti Birinyi Attila idegenvezetőt, aki mindent megtett azért, hogy tanítványaink minél teljesebb képet kaphassanak az elcsatolt területekről.

A program:

1. nap:

2017. május 18-án elindult a 3 három hetedik osztályunk a Felvidéki kirándulásra. Idegenvezetőnk Miskolcon csatlakozott hozzánk. A délelőtti programunk Rozsnyó nevezetességeinek megismerése volt. A Főtéren lehetőségünk volt egy elsősegély bemutató megtekintésére is. Délután Betlérbe, az Andrássyak „birodalmába” látogattunk el. Lenyűgöző látványt nyújtott ez a minden szempontból épen maradt hatalmas vagyon a 60 hektáros angol típusú parkjával. A Gombaszögi-barlang a Szlovák-karszt Nemzeti Park legjelentősebb barlangjai közé tartozik. Idegenvezetőnk mesélt a cseppkövek kialakulásáról és a színek jelentéséről. Mielőtt a szállásunkra, Rimaszombatra értünk volna, útba ejtettük Krasznahorka-váralját, és megcsodálhattuk az Andrássy Mauzóleumot.

2. nap:

Reggeli után meglátogattuk Rozsnyón a Fábry Zoltán Óvoda Alapiskola és Szakközépiskola diákjait. Megismertük az iskola történetét, találkozhattunk a tanulókkal. Műsorral mutatkoztunk be egymásnak: ők mesét mondtak, mi szavaltunk és énekeltünk. A látogatás után következett a nap fénypontja, a szerpentines út a Magas-Tátrába, mely a mi hortobágyi sík terephez szokott szemünknek szokatlan, újszerű, lenyűgöző volt. Két óra utazás után érkezhettünk meg a tátrai Természetrajzi Múzeumba. Az itt honos állatokkal, növényekkel, kiállított ruhákkal, használati tárgyakkal ismerkedhettünk meg. Innen Késmárkra indultunk, ahol megnéztük a 300 éves teljesen fából készült templomot és a mellette álló 100 éves templomot, ahol a Himnusz eléneklése mellett megkoszorúztuk Thököly Imre síremlékét. Vacsora után esti sétára indultunk a Thököly várhoz, elcsodálkoztunk a szégyenketrec rendeltetését hallva, amit kipróbálhattunk.

3. nap:

A gyors reggeli után verőfényes napsütésben indultunk gyalogtúrára az Alacsony-Tátrába, a cél a Tamásfalvi Kilátó volt. A 4 órás túra olyan maradandó élményekkel gazdagított mindenkit, hogy öreg korunkra sem fogjuk ezt a látványt elfelejteni. A túránk után következő úti célunk Igló (Szepesújváros). A copfstílusú evangélikus templom jellegzetességeinek megtekintése után a kívánságokat teljesítő harangot néztük meg. Az orsó alakú főtér Nyár és Tél utcájának körbejárása közben megcsodálhattuk a Szepességi Múzeum cirádás domborművekkel kialakított homlokzatát. Az esti program Lőcse város nevezetességeinek felkeresése volt. Megismerkedhettünk a XVI. századi katolikus templom a lenyűgöző szárnyas oltárával, „A fekete város”-ból ismert városháza épületével, és „A lőcsei fehér asszony” történetével. Gondolatokkal telve indultunk vissza Késmárkra, a szálláshelyünkre, ahol vacsora után várt ránk a mindennapi „papírmunka”.

4. nap:

A korai reggeli után bőröndjeinkkel és lelkesedésünkkel felvértezve vágtunk neki a kassai útnak. A főtérre érve bőséges tájékoztatót kaptunk a régi időkről. Kassa a régi Magyarország 2. legnagyobb, királyi joggal rendelkező városa volt. Az első város, aminek címere lett, melyet Nagy Lajostól kapott 1369-ben. A gótikus templománál a „gótcsipke” után Szent Pál szobrát vizsgáltuk meg. A templommal szemben áll a Dóm, a szlovákiai gótikus épületek közül a legnagyobb. A központban több neves épületet tekintettünk meg, mint az Andrássy-kastély, a „Koldusház”, Magyar Konzulátus, Régi Városháza, Színház, Orbán-torony, Miklós börtön. A főtér körbejárása után búcsút vettünk Szlovákiától, ettől a csodás négy naptól, indultunk haza. Az iskola előtt a szüleink már kíváncsian vártak bennünket.

Iskolánk tantestülete, a kísérő nevelők elismeréssel szólnak a hetedik osztályos tanulók Felvidéken töltött négynapos tanulmányi kirándulásáról. Köszönetüket fejezik ki a szervezőknek a tartalmas programért, a kedves szülőknek, hogy ránk bízták gyermekeiket, akik példaértékű magaviseletükkel, feladatokhoz való pozitív hozzáállásukkal iskolánk jó hírnevét öregbítették. Az utazási iroda idegenvezetője, Birinyi Attila a kirándulás után az alábbi levelet küldte intézményünk vezetőjének, Molnárné Kiss Máriának:


Tisztelt Igazgató Asszony,

Birinyi Attila vagyok, és a ScoolTúra Iroda nevében kísértem a diákjaikat a Felvidéki kirándulásukon. Azt gondolom, hogy meg kell erősítenem Szabó Éva szavait! Még soha nem írtam a kirándulások után, a kirándulásról véleményt!

Már az első nap után, meg lehetett állapítani, hogy a gyerekeket a pedagógusok valóban felkészítették a kirándulásra.

A diákok barátságosak, tisztelettudóak, jó kedvűek és a 4 napos munka folyamán mindig lelkesek voltak.

Azt gondolom, hogy egy nagyon jó kapcsolat van a diákok és a pedagógusok között!

Örülök, hogy pár napra én is tagja lehettem ennek a sikeres csapatnak!

Kívánok további hasonlóan sikeres munkát Önnek és a teljes kollektívának.

Üdvözlettel
Birinyi Attila

 

vissza