2017.10.11.-14. A Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium Erdélyben

 

A Határtalanul program keretén belül a középiskolák közötti partnerkapcsolat erősítésére kiírt pályázat nyerteseként Erdélyben vendégeskedtünk, 2017.10.24.-27. között a kinti iskolát várjuk vissza.

Nagyvárad, barokk tér Szent László szobor, Kanonok-sor, Püspöki palota, Székesegyház

Idegenvezetőnk, Kolozsi Orsolya vezetésével megtekintettük a váradi székesegyház impozáns, barokk épületét. A templomban vezetőnk beszélt az épület történetéről, Szent László királyunk legendáiról. A templom előtt megkoszorúztuk a király szobrát. Megtekintettük a Kanonok-sor épületeit –köztük az Egyháztörténeti Múzeumét-, melynek kapcsán hallottunk Ady Endre híres, az épülethez kapcsolódó publikációjáról.

Nagyváradról Nagyszalontára utaztunk, ahol először az Arany Portát tekintettük meg, Marika néni idegenvezetésével. A házban –melynek kertje a gémeskúttal és az eperfával idézi Aranyék eredeti kertjét- Arany gyermekkorát idéző tárgyak, háztartási eszközök fogadták a látogatót. Marika néni a ház előtt Arany János gyermekkoráról mesélt nekünk. Emlékszalagot helyeztünk el az emlékhelyen, majd tovább indultunk a múzeumba.

Az Arany János Múzeumban Zoltán –a múzeum igazgatója- „interaktív” módon vezetett be minket a múzeum épületébe. A felújításra váró múzeumban több emeletnyi kiállításon át jutottunk fel a csonka torony legfelső szintjére, ahonnan szép kilátás nyílt a városra.

A Böjte házban elfoglaltuk szállásunkat, átadtuk a gimnáziumunk által gyűjtött adományainkat. Diákjaink itt találkoztak először az Arany János Elméleti Líceum tanulóival. Az ismerkedés beszélgetéssel, közös sporttal folytatódott. Vacsora után a szombathelyi tanulók foglalkoztak másnapi feladataikkal: a helyi diákokkal közös produktumként tervezett flashmob további előkészítésével, a Nagy Lajos Gimnázium bemutatásának tervezésével, valamint a közös szabadidő eltöltésének programterveivel.

Reggeli után elhagytuk a Böjte-házat, s felkerestük az Arany János Elméleti Líceumot. Az iskolában –drámapedagógiai játékok segítségével- folytattuk az ismerkedést a helyi diákokkal, s megismertük a partneriskola két, a programban szerepet vállaló pedagógusát: röviden bemutattuk nekik a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumot, ezután sor került az előzetes feladatként elkészített kisfilm bemutatására (a kisfilm a szombathelyi osztály iskolai életéről szólt). A következő program az előzetesen kigondolt flashmob közös megvalósításának megtervezése és kivitelezése volt. A flashmob Arany János Tetemre-hívás című balladájára épült, kissé modernizálva, aktualizálva azt. A diákok nyitottan, nagy lelkesedéssel vettek részt a produktum kivitelezésében. Nagyszalontát is közösen fedezték fel a helyi és a vendég diákok: „kincskereső” játék keretében, szalontai nevezetességekre, helyszínekre utaló rejtvényeket kaptak a szalontai és szombathelyi diákokból álló csapatok. A cél e helyszínek „megfejtése”, azok felkeresése és fotografálása volt.  A 9 órától kora délutánig tartó programot az új iskolaépület (passzív ház) megtekintése zárta: átadtuk ajándékainkat, egy diákjaink által készített zászlót és édességet. Nagyszalontáról Nagyváradra utaztunk, ahol Kolozsi Orsolya idegenvezetőnk városi sétára invitált minket. Megtekintettük a Sétálóutcát, a Holnap irodalmi társaság szobrát, majd a Szigligeti Ede Színház épületét. Orsolya itt mesélt nekünk Adyról, Juhász Gyuláról, költőink életéről, s szokásaikról. Megnéztük az EMKE kávéházat, majd felkerestük a városháza tűztornyát, melyre felkapaszkodva csodálatos kilátásban gyönyörködhettünk. A Holdas Templom megtekintése után átmentünk a Fekete Sas Palota üvegfedelű passzázsán, ezután a diákok szabadidőt kaptak. 18.00-kor buszunk a színháztól vitt minket szállásunkra, a Góbé Csárdába. Szobáink elfoglalása után megvacsoráztunk, s lepihentünk.

Csoportunk a Góbé Panzióban elfogyasztott reggeli után buszra szállt, és Ady Endrére utazott, ahol megtekintettük Ady szülőházát, illetve az Ady család 1911-ben épült házát. Emlékszalagot helyeztünk el híres költőnk szobránál, majd folytattuk utunkat.

Nagykárolyban először a „lovagvár” parkjában sétáltunk, felfedeztük a lovardát, majd helyi vezető mutatta be a kastély történetét, épületét.

A Góbé Panzióban elfogyasztott vacsora után esti sétát tettünk Nagyvárad gyönyörű belvárosában.

Romániai utazásunk utolsó helyszíne a nagyváradi vár volt. A Góbé Csárda házigazdájának, Pápay Zoltánnak vezetetésével körbejártuk a várat, megtekintettük templomát, meghallgattuk történetét. A várudvaron diákjaink újból előadták az Arany-balladára épülő flashmobunkat, s hazaindultunk.

vissza