• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

2018.10.24.-27. Az Avastetői Általános Iskola Széchenyi István Tagiskolája Felvidéken

 

A magyarság nyomában a Felvidéken
HATÁRTALANUL! – tanulmányi kirándulás hetedikeseknek
HAT-18-01-0212

A projekt megvalósítója:

Avastetői Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskolája

A pályázatunk célja:

A határainkon túl élő magyarsággal való közvetlen találkozás erősítse atanulók erkölcsi, morális és nemzeti identitását, szociális kompetenciáját. Oktatási célunk alátottak bemutatása és tantárgyi ismeretekhez kapcsolása. Célunk kapcsolat létesítése egymagyar iskola diákjaival és pedagógusaival.

A pályázat helyszíne: Szlovákia

Résztvevők létszáma: 38 fő diák és 4 fő pedagógus

Korosztály: 7. évfolyamos diákok

Időpontja: 2018. október 24-27.

 

2018.10.24.

Október 24-én izgatottan vártuk a reggelt, két hetedikes osztállyal indultunk a Felvidékre. 7 órakor indult a busz, Bánrévénél keltünk át a határon.

Délelőtt meglátogattuk a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskolát, ahol magyar nyelvű oktatás folyik. Az ottani hetedikes osztály osztályfőnöke bemutatta az iskolájukat, majd mi következtünk.

PPT-vel készültünk, előadtunk egy néptáncot, elénekeltük Az összetartozás dalát és átadtuk az ajándékokat: barátság-karkötőt és csokoládét vittünk a gyerekeknek, és a pedagógusok is kaptak egy-egy jelképes ajándékot.

 Az iskola meglátogatása után megálltunk Rozsnyó főterén, ahol egy órát töltöttünk el

Délután megtekintettük az Andrássy Mauzóleumot, ahol elhelyeztük a koszorúnkat és elénekeltük a Himnuszt.

 Az Andrássy család egykori lakhelye, a Betléri kastély láttán mindenkinek elállt a szava, az eredeti bútorokkal berendezett, épségben maradt vadászkastély minden várakozásunkat felülmúlta. Nemcsak az épület, a hatalmas, rendezett park is csodálatos volt.

Fáradtan, de annál nagyobb várakozással érkeztünk meg Iglóra, ahol a szállásunk volt. Kulturált, igényes, rendezett elhelyezést kaptunk, mindenkinek nagyon tetszettek a szobák. Este a társalgóban gyűltünk össze, a gyerekek csapatokat alakítottak, és beszámoltak aznapi élményeikről.


2018.10.25.

Reggeli után a Szlovák Paradicsomban tettünk egy gyalogtúrát, a Tamáska-kilátóhoz kirándultunk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Nemzeti Park hegyeire és a Hernád folyóra.

 Utána egy rövid utazást követően elfogyasztottuk az ebédre kapott szendvicset és csokoládét a Szepesi-vár tövében, amelyről megtudtuk, hogy ma Közép-Európa legnagyobb vára, és az UNESCO Világörökség része. Felsétáltunk a vár kapujáig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a környékre.

Nagy élmény volt a vártól nem messze lévő Ősz szakáll gejzír, ahol egy kis kápolna is áll, ez ma zarándokhely. Busszal körbejártuk a várat, majd továbbmentünk. Útközben láttunk egy “minivárost”, amely egy utcából állt, de minden szükséges infrastruktúrával és szolgáltatással rendelkezett. Ezzel meglepő ellentétet alkotott a mélyszegénységben élők telepe.

Tovább utazva Igló főterén tettünk egy rövid sétát. Rácsodálkoztunk a zárt építészeti megoldásra, a szorosan egybeépített házakra. Megtekintettük a Színházat, az Evangélikus Templomot, a Lélekharangot, Csontváry Kosztka Tivadar házát.

 Este a napi program értékelése után a gyerekek még társasjátékoztak vagy beszélgettek lefekvésig. 

2018.10.26.

 Délelőtt Lőcse városába kirándultunk, itt megnéztük a gótikus stílusban épült Szent Jakab -templom különleges oltárát, a szégyenketerecet egyesek ki is próbálták. Megismerkedtünk A lőcsei fehér asszony történetével.

Később Zavada faluban tettünk egy rövid sétát, itt elfogyasztottuk az ebédünket is.

Délután Késmárkra látogattunk. Felkerestük az új Evangélikus templomot, ahol megkoszorúztuk Thököly Imre síremlékét (szarkofágját) és elénekeltük a Himnuszt. Majd következett a különleges, fából készült evangélikus ótemplom: az egészet vörösfenyőből készítették, az oltár és a szószék is fából faragott. 1500-an férnek el benne, de ma már csak ünnepekkor használják, a Világörökség része.

 Ezt követően elsétáltunk a Thököly-várba, ahol megismerkedtünk a vár történetével és meghallgattuk a vár legendáit

Este ismét értékeltük a napi programot, majd vetélkedőt szerveztünk, a gyerekek csoportokban előadták a napközben megismert legendákat, és mindenki nagyon jól szórakozott.

2018.10.27.

 Elérkezett utazásunk negyedik, utolsó napja. Gyorsan összepakoltunk, megreggeliztünk, megkaptuk az úti csomagokat, és elindultunk. Kassára vezetett az utunk, amely Szlovákia második legnagyobb városa. Sok érdekes dolgot tudtunk meg Gyula bácsitól, az idegenvezetőnktől a város történelméről.

 Megtekintettük a Kassai Dómot, amelyet gyönyörű, gótikus stílusban építettek, és az altemplomában temették el II. Rákóczi Ferencet

Utazásunk utolsó emlékhelye volt a Rodostói ház: Rákóczi utolsó háza, ill. annak másolata (a fejedelem életének utolsó éveit ilyen épületben töltötte), sőt, az eredeti berendezés egy részét is ideszállították Törökországból

Már csak a hazautazás maradt, s ezzel véget is ért négynapos, felvidéki kirándulásunk, hatalmas, és rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza. Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk benne.

 

vissza