• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

218.10.08.-11. Múcsony Kárpátalján

 

218.10.08.-11. Múcsony Kárpátalján

Az idei tanévben is sikeres pályázatunknak köszönhetően részt vettünk Határtalanul kiránduláson, 2017. október 8 és 11 között Kárpátalján. Célunk volt, hogy felkeressük II. Rákóczi Ferenc életének jelentős helyszíneit, és hogy honfoglaló hőseink nyomában járhassunk.

Iskolánktól egy kora reggeli időpontban indultunk. Bő két óra múlva elértük a beregsurányi határátkelőt, ahonnan az útlevelek ellenőrzése után tovább indulhattunk.

        Első állomásunk a Munkácsi vár volt. A vár 3 szintes épülete szép látványt nyújtott, ahogy kimagasodott környezetéből.  A legfelső udvaron található a Turul madár szobra. Az idegenvezetőtől megtudtuk, hogy mindegyik Turul emlékmű – bárhol is álljon – a Vereckei-hágó felé néz. A várban megnéztük Kazinczy Ferenc költőnk egykori börtöncelláját.

Innen Ungvár felé vezetett utunk. Első megállónk egyik híres költőnk – Petőfi Sándor – szobránál volt, melynél koszorút is elhelyeztünk. Ezután átsétáltunk az Ung folyó felett átívelő hídon, majd a belváros felé folytattuk sétánkat. Kívülről megtekintettünk egy zsinagógát, amely manapság hangversenyteremként működik. Sétánk során megtekintettünk a gyönyörű görögkatolikus székesegyházat, mely már messziről is fantasztikus látványt nyújtott. Az élményt fokozta, hogy épp belecsöppentünk egy esküvői előkészületbe is. A templomban imádkoztunk is. Továbbsétálva eljutottunk a skanzenhez, azaz falumúzeumhoz, ahol különböző házakat néztünk meg, többek között egy iskolát is. Megnéztünk egy fatemplomot is, melyet a Kárpátok egyik falujából szállítottak ide szétszedve, majd itt újra rakták össze. Innen visszasétáltunk a buszhoz, majd elindultunk Beregszász felé, ahol a főiskola kollégiumában elfoglaltuk szállásunkat.

           A második napon a reggelit követően újra buszra szálltunk. Az első programunk egy általános iskolában volt, Zápszony településen. A diákok különböző tanórákon vehettek részt, ahol betekintést nyerhettek az ott élő diákok mindennapi iskolai életébe. Az órák után átsétáltunk a művelődési házba, ahol megnéztük a gyerekek műsorát, melyben többféle táncot láthattunk és meghallgathattunk egy csodás éneket is. Aztán a mi diákjaink műsora következett. Mi előadtunk egy verset, népdalokat és egyikünk furulyán is játszott. Majd következett az ebéd. Az iskola megtekintése után átadtuk ajándékainkat és elbúcsúztunk a diákoktól és a tantestülettől.

Innen az idegenvezetőnk – Anita néni – lakhelyére, Nagybégányba látogattunk el, ahol lehetőségünk volt megtekinteni a görögkatolikus templomot. Itt egyházi énekeket énekeltünk, betekintettünk a szentélybe és megnézhettük a liturgia során használt eszközöket.

A következő megállónk Nagyberegen volt. Itt a helyi általános iskola tornatermében egy fantasztikus bemutató közönsége lehettünk. A gyerekek művész biciklin végeztek akrobata mutatványokat. Innen átsétáltunk a helyi középiskolába, ahol a beregi szőttes jellemzőiről kaptunk tájékoztatást.   Az egyik tanteremben szövőszékek voltak, amit ki is lehetett próbálni.

A szálláshoz vezető úton néhányunk örömére Éva néni kitett minket egy játszótérnél. Vacsora után egy érdekes előadást hallgattunk meg a málenkij robotról.  

      A keddi nap reggelén hosszabb útra indultunk. Első megállónk Szolyván volt, ahol a málenkij robotra elhurcoltak emlékére állított emlékműnél elhelyeztük az emlékezés virágait, majd megcsináltuk a kiadott feladatokat.

Innen Polenába mentünk, ahol egy szanatóriumot néztünk meg. Itt lehetőségünk volt megkóstolni a helyi jellegzetes keserűvizet, melyet gyógyászati célra használnak.

Újra útnak indultunk napi fő célunk felé. Miután leparkoltunk, egy rövid séta után felértünk a dombtetőre, ahonnan mesés kilátás nyílt a Vereckei-hágóra, ahol őseink bejöttek a Kárpát- medencébe. Az itt található emlékműnél elhelyeztük koszorúnkat és elénekeltük a himnuszt. A buszon utazásunk alatt megtekintettünk egy filmet a híres Rákóczi családról.

Következő állomásunk Beregszentmiklós településen volt, ahol a kastélyt jártunk végig. Az idegenvezetőnk egy festő volt, aki elmondta, hogy ő és társai 50 évre bérbe vették a kastélyt az államtól, cserében vállalják a kastély felújítását. Az épületben van több titkos járat, melyből az egyiken végigmentünk.

A 4. napon reggeli után összecsomagoltunk és bepakoltunk a buszba. Ezután Éva néni által kapott térképek segítségével bejártuk Beregszász központját és a főiskola épületében megoldottunk különböző feladatokat. Ebéd után indultunk útnak.

Estére értünk haza fáradtan, de élményekben gazdagon.

vissza