• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

Hegyen-völgyön, Felvidéken!

 

A Miskolci Kazinczy Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola 36 tanulója és négy kísérőtanára a Határtalanul!

Kassa belvárosában a gyerekek felfedezték Kassa főterének nevezetességeit. Tőketerebesen az Andrássy kastélyt és kriptát kellett a gyerekeknek megtalálniuk. Bély Sennyey kastélya lenyűgöző volt. 

Dobóruszkán Dobó István sírboltja mellett a nagy várvédőről érdekes történeteket hallottunk. Szirénfalván a tájházban betekintést nyertünk a II. világháború idején élt családok életébe, majd Nagyszelmenc, a kettészakított falu következett. Meglátogattuk a leleszi kolostort, amely a 14-15. században épült. Királyhelmecen a Perényiek csonkavárához kapaszkodtunk fel. Imregen a kolostorban szép 18. századi freskók látványában gyönyörködtünk. A gyerekek Kövesden bevették a várat. Bodrogszerdahelyen meghallgathattuk a Vécsey kastély előtt a Vécsey feleségéről és az ifjú Kossuth Lajosról szóló pletykát. A Szent Lukács házban török-magyar csatát modelleztünk a helyi gyerekekkel. Majd a zempléni régi városházán néztünk szét. A zempléni földvár valaha vezérsír volt, ma templom áll a közepén. Deregnyőn a református templomban istentiszteleten vettek részt a gyerekek.Negyedik nap Boly községben a magyar nyelvű alapiskola látott vendégül bennünket. Először angol, szlovák és regionális nevelés órák közül választhatunk. Közös sorversenyekre és kosárlabdázásra került sor. A borsi kastély előtt II. Rákóczi Ferenc szobránál interaktív előadás keretében a Rákóczi életéről tanultakat elevenítettük fel.

 Élményekkel gazdagodva, más emberként tértünk haza erről a kirándulásról. Köszönet a Scool-túra Kft.-nek a szervezésért.

 

Miskolc, 2016. május 19.                                                                                            Szilvássy Terézia

vissza