• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

Miskolci Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakgimnázium Felvidéken

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! címmel pályázatot írt ki, melyen iskolánk már második alkalommal sikerrel indult. A 10. és a 11. évfolyam 22 diákja vett részt a háromnapos programon 2017. március 20-22-én.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok kiépítése, személyes kapcsolatok kialakítása és elmélyítése, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése. A diákok osztályfőnökük és szaktanáruk kíséretében keresték fel a Felvidék legfőbb kultúrtörténeti és természeti értékeit, illetve egy közös projekten dolgoznak testvériskolánk diákjaival.

Utunk első állomása így a királyhelmeci Stredna Odborna Skola - Szakközépiskola volt, ahol a közös programon résztvevő kortársak először találkoztak, ismerkedtek, illetve a két iskola tanárainak az eszmecseréje is megtörtént. Az intézményben folyó oktatást a tanórákon figyelhették meg a tanulóink, majd vendéglátóink egy közös városnéző sétára invitáltak minket. Megtekintettük Királyhelmec belvárosát, a Csonkavárat, majd a Majláth-kastélyba látogattunk el. Vezetőink minden helyszínen részletes bemutatót tartottak a nevezetességekről. Mondhatni megkezdődött háromnapos időutazásunk a magyar kultúrtörténetben és a történelemben.

A csoport szállása a festői környezetben elterülő Deregnyőn volt. Innen indultunk másnap Homonnára, az Andrássy-család kastélyába. A gyönyörűen felújított épület mindnyájunkat lenyűgözött: a fiúk a legtovább a fegyverteremben időztek, a lányok a női szalonokban. Az Andrássyak jelentős birtokokkal rendelkeztek ezen a vidéken, így a következő megállónk Tőketerebesen szintén a történelmi család egyik kastélya volt, amelynek csodás parkjában tettünk sétát. Innen a várvédő Dobó kapitány sírjához igyekeztünk. Szülőhelyén, Dobóruszkán tettük tiszteletünket a templomban elhelyezett márvány síremléknél. A kirándulás 2. napját a vidék legkülönösebb múlttal rendelkező településén fejeztük be: Nagyszelmencen jártunk, a „kettévágott” faluban, ahol a fiatalok közvetlen közelről tapasztalhatták meg a 20. századi magyar történelem tanúságtevő községének életét.

Kirándulásunk 3. napját csomagolással, búcsúzkodással indítottuk, ugyanis szálláshelyünkről Borsiba igyekeztünk, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére. Itt sem csalódtunk a helyi vezetőben: az idős úr mindent tudott a hely történelméről, a családi ereklyékről, nagy hatást gyakorolt a fiatalokra. A délutáni órákban érkeztünk meg a királyi városba, Kassára, ahol szintén gazdag városnéző programmal folytatódott az utunk. Az esti órákban érkeztünk Miskolcra, csodás élményekkel gazdagodva, és abban a reményben, hogy diákjaink számára is feledhetetlen marad ez az utazás.

A pályázati program folytatásaként hamarosan Miskolcon és környékén látjuk vendégül testvériskolánk diákjait és a kollégákat. Szeretnénk mi is hasonlóan gazdag programot, látnivalót kínálni számukra. Terveink szerint együtt fejezzük be a két iskola által megálmodott közösségi tér projektjét.

A programon résztvevő tanárok:

Petőné Tóth Ildikó és Lődár Ildikó

vissza