Erdély (classic)

2017.09.06.

ERDÉLYORSZÁG-TÜNDÉRORSZÁG...

1. nap

Nagyváradi püspökséget Szent László királyunk alapította. A Barokk negyedben található székesegyházban megtekintjük hermáját, majd a barokk stílusjegyeit ismételjük át. Belvárosában sok szecessziós épülettel találkozunk, melyek kávézóit a Nyugatosok is szívesen látogattak. Közös fotókat készíthetünk a Holnap Társasága tagjaival. Nagyszalontán találkozunk a Szent Ferenc alapítvány helyi diákjaival. Miután megismerkedtünk velük és átadtuk otthonról hozott adományainkat közösen keressük fel a város Arany János költővel kapcsolatos emlékhelyeit: szülőháza és a Csonka torony.

2. nap

Reggeli után Arany Juliska sírját keressük fel, és rendbe tesszük a sírt és környezetét.

Aradon először felkeressük az erőd mellett azt az emlékművet, ami a vértanúk kivégzésének a helyén található. Megkoszorúzzuk azt, majd elénekeljük a Magyar Himnuszt. Majd a belváros megtekintése után elsétálunk a szabadságharc szoborcsoportjához.

Déva a Szent Ferenc Alapítvány központja. Itt találkozunk Böjte atya diákjaival, akik bemutatják nekünk a katolikus kolostort ahol élnek. Adományaink átadása után közösen sétálunk fel a várba. A túra jó alkalmat nyújt a további beszélgetésekre, ismerkedésre.

3. nap

Marosillyén született Bethlen Gábor fejedelmünk. Maros parti reneszánsz szülőházát a Böjte alapítvány nemrég megkapta és restaurálta. Itt korabeli játékok, fegyverek és ruhák segítségével ismerkednek meg a diákok a fejedelem uralkodásának időszakával, amit Erdély aranykorának szoktak nevezni.

Vajdahunyad a híres Hunyadi család ősi fészke. Miután átismételtük, hogy milyen nagy szerepet töltött be János és Mátyás Magyarország történelmében a diákok megtekintik a vár különböző részeit, amelyekben korhű berendezések segítségével ismerkedhetnek meg a várépítés nehézségeivel.

Csernakeresztúron a Székelyek életével ismerkedhetünk meg egy helyi tájházban.

4. nap.

A nagyenyedi templomban a reformáció kialakulását ismételjük át. Majd átsétálunk a híres kollégiumba, mely Erdély legfontosabb református iskolája volt. Felolvassuk Jókai „A nagyenyedi két fűzfa” című elbeszélését, megkoszorúzzuk az alapító Bethlen Gábor fejedelem szobrát az udvaron.

A Tordán tartott 1568-as országgyűléssel kapcsolatban átismételjük a diákokkal a reformációról tanultakat a katolikus templomban. Továbbutazunk a sóbányába. Itteni helyi vezetőnk és különböző korokból származó berendezések segítségével megismerkedünk a sóbányászat fejlődésével és fontosságával. 

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!


vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!