Felvidéki kirándulás Dunántúlról

2017.09.09.

Felvidék

1. nap

Indulás az Intézmény elől. A határátkelésről, az Európai Unióról beszélünk és Komáromnál átkelünk az Erzsébet hídon, a közepén van az államhatár.

Komárom az egykori Magyar Királyság városának nagyobb (a Duna bal partján fekvő) része. Komárno-ban Duna menti Múzeum előtt a Jókai szobornál emlékszalag elhelyezése. A múzeum falán Bartók Béla-emléktáblánál emlékszalag felkötése (a zeneszerző 1924-ben tartott itt hangversenyt), megemlékezés a zeneszerzőről.

Szklabonya   - Mikszáthfalva – Mikszáth-emlékház.

Szklabonya, tót-magyar falu, Nógrád vármegyében, leginkább Mikszáth Kálmán szülőfalujaként ismerjük a nevét. Útközben meghallgatunk pár novellát. A jó palócok novellák közül az emberábrázolásokból olvasunk részletet. Az író egykori szülőházának udvarán korabeli játékokat játszunk.

Alsósztregova az Arany emlékév kapcsán

A mély és széles várárkot átívelő téglahídon keresztül juthatunk a barokk stílusú főúri kastéllyá átépített alsó épület kapujához. A XVIII. századi épületben régi bútorok, gazdag könyvtár, festmények és műtárgyak fogadják a régmúltra kíváncsi látogatókat.  A Losonczyak, a Nádasdyak a Balassák és a Zichy tulajdona volt. Jelenleg játék, bábkiállítás, népművészeti tárgyak és a Balassa grófi família megmaradt berendezési tárgyait bemutató tárlat látogatható.

Szállás Rimaszombat


2. nap

Városnézés: Rimaszombat a nevét szombati vásárairól és a Rima folyóról kapta. A 11. századi vásáros helyre utal, mivel a szombati vásárnapokat még I. Géza király vezette be. Városi kiváltságjogait 1335-ben kapta Károly Róbert királyunktól. A város a kalocsai érsek birtoka volt. 1786-ban Kishont vármegye székhelye lett.

Iskolalátogatás.

Az Szlovák karszt részét képező, az Unesco világörökség természeti örökségeként nyilvántartott gombaszögi barlangba látogatunk

Bethlér Andrássy kastély, Krasznahorka Andrássy Mauzóleumlátogatás.

Szállás

 

3. nap

A Szepesség második legnagyobb városa, híres iskolaváros. A különleges orsó alakú főtéren teszünk látogatást, ahol ismerkedünk a megyeháza (Szepes) falfestéseinek piktogramjaival és a város vezetés felé intézett intelmeivel. Csontváry Kosztka Tivadar szülőháza művészettörténet (8. oszt.) Iglón állt. a 72 vármegyéből hozott földből a Lánchíd hídfőjében emelt koronázási dombhoz az iglói Kuruchalomból is vittek földet.(tört 5-6.) A várost gótikus stílusban építették valamikor az észak-nyugati gazdasági útvonal használatának idején, Iglo és Villa Nova településekből. 

   Majd Lőcsére látogatunk, ahol,a lőcsei Szent Jakab templomba látogatunk. Megtekintjük: a belváros, építészeti, művészeti emlékek, belváros, városháza, szégyenketrec, Szt. Jakab templom szárnyas oltár, Főtér.

A Lőcsétől 15 km-re fekvő Szepesi vár Közép-Európa legnagyobb erődítése, értékes műemlék, az UNESCO Világörökség része. Gazdag történelmét ostromok, ármány és összeesküvés terheli. Fegyvermúzeumával, órák alatt is nehezen bejárható óriási kiterjedésével a Szepesi-medence kalandos kirándulásra lehetőséget nyújtó turisztikai központja.

Szepesség második jelentős városa volt, ma építészeti kincsesbánya Kézsmárk.1717-ből származó artikuláris evangélikus fatemploma teljesen egyedi és az Unesco világörökség része. Az új evangélikus temploma is feltűnő szokatlan keleti építészeti stílusával és Thököly Imre kriptájával.


4. nap

Hazafelé vezető úton Besztercebányán teszünk egy gyalogos városnézést és adunk szabadidős programot.A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!