A Vajdaság apró csodái... (5 napos program)

 

Vajdaság a történelmi Magyarország végeinek, más szóval „déli végeinek" – Délvidékének egy részén fekszik; három tájegysége, Bácska, Bánát és Szerémség.
délvidék az a területe a külhoni a magyarság által lakott részeknek, amit még sokan úgy emlegetnek Jugoszlávia.

1. nap

Indulás a kora reggeli órákban. Határátlépés.

Városnézés Zentán – a legmagyarabb városban: Tisza-part, a csata emlékműve. Csantavéren, Szilágyi Erzsébet egykori birtokán a monumentális, római Szent Péter-bazilikát idéző templom megtekintése. Megálló a gyógyhatású termálvizéről híres Palicsi-tó partján (szecessziós fürdőépületek, színpompás villák stb). A területet 1462-ben Mátyás király ajándékozta édesanyjának. Séta, városnézés Szabadkán, ami a XV. Században Hunyadi birtok volt: Raichle palota,
Korzó, szecessziós városháza. Szálláshely elfoglalása Szabadkán, vacsora.

2. nap

Reggeli után aegy külhoni iskolába látogatunk (vagy az előre leegyeztetett intézménybe). A diákok bemutatkoznak, ismerkednek. Közös játékot szervezünk (kidobó, sportvetélkedő, stb)
Ebéd után indulunk tovább az iskolából.
Szabadka felfedezése önállóan feladatlapokkal.Múzeumlátogatás a városi Múzeumban, a Városháza bejárása, Zsinagóga megtekintése. Palicsra, az Állatkert meglátogatása

Szállás: Szabadkán, vacsora

 

3. nap

Reggeli után Törökbecsére megyünk. A település határában áll az egykori templomos lovagrend templomának és kolostorának romjai, az Aracsi pusztatemplom, mely a Délvidék egyik legértékesebb és legkorábbi építészeti emléke. Aracs a délvidéki magyarság jelképe és szent gyülekezőhelye. Továbbutazás Bácska egyik leggazdagabb mezővárosába Bácstopolyára– a sokszínű néprajzi anyaggal rendelkező tájház, valamint a kovács- és bognármesterséget bemutató műhely felkeresése. Ezt követően Újvidékre,  Péterváradra utazunk, majd vissza a szálláshelyre Óbecsén szállás vacsora. 

 

 4. nap

 Nagybecskerek  ,a belváros megtekintése , Nepomuki Szent János templom felkeresése ,ahol a főoltár képet Nepomuki Szent János és a mellékoltár képet Mária gyermekével, Székely Bertalan festette.

Écska Écska Nagybecskerektől 10 km-re délre, a Béga bal partján Közép-Bánságban fekvő település. A település első említése III. Károly király 1718. szeptember 12-én kelt rendeletében történt. Écskát és a hozzá tartozó 30 000 holdas birtokot 1781-ben az örmény származású Lázár Lukács jószágkereskedő vásárolta meg egy bécsi árverésen. A mocsaras, jórészt lakatlan vidék neves mintagazdasággá fejlődött és 160 esztendőn keresztül maradt a Lázár család tulajdonában. A falu első telepesei magyarajkú katolikusok voltak. Elterjed a falu lakosai közt a hazánkban is ismert bolgárkertészet.

 

Nagybecskerektől 10 km-re elterülő Császár–tó különleges természetvédelmi terület. Területén élőhelyeinek változatossága miatt számos fészkelő és költöző madár pihen. A vadban és madarakban gazdag terület közkedvelt pihenőhely melyen sétahajózhatunk. Harnoncourt-kastély
A kastélyt 1817-ben építette Lázár János. A kastély impozáns épülete idővel Bánát egyik jelentős művelődési központjává vált. A kastély megnyitásakor 1820-ban a kilenc éves Liszt Ferenc is hangversenyt adott itt. A kastély éveken át a hazai és külföldi vadászok találkozójának helyszíne volt. Gyakori vendége volt Ferenc Ferdinánd trónörökös és I. Sándor szerb kormányzó.
A Keresztelő Szent János római katolikus templom
A néhai écskai templom helyett 1836-ban, Lázár földbirtokos újat épített. A templom Kansky építészmérnök tervei alapján készült. Lázár Zsigmondot, templomépítési vállalkozásáért IX. Piusz pápa a Szent György érdemrenddel tüntette ki.
A görögkeleti (szerb) templom
A templom 1711-ben épült Szent Miklós tiszteletére, és a legöregebb megőrzött művelődéstörténelmi emlékművek egyike ezen a területen. Közvetlenül a szerbek nagy vándorlása utáni időben épült.

Titel A település híres szülöttje Einsten első felesége: Mileva Maric (1875-1948). Matematika-fizikus hallgatóként ismerkedett meg a híres professzorral Zürichben. Kapcsolatukból családjuk ellenkezése ellenére három gyermek született.

Mileva nem fejezte be matematikai tanulmányait, a kor anekdotái szerint sokat segített Einsteinnek az elmélete matematikai kidolgozásában. Viharos kapcsolatuk 1919-ben válással végződött.
Titeli-löszplató (Kis-plató, Titeli-fennsík): A Bácska déli részén, a Duna- mellék alacsony, alluviális síkságából a Duna és a Tisza összefolyásánál 50 méterrel magasodik a környezete fölé. A síkságból szigetszerűen emelkedő plató legmagasabb pontja annak északi szegélyén Mozsortól keletre a Tiszához közel 127 méter.

A Titeli-löszplatót a Duna vágta le a jobb parton lévő nagyobb Szerémségi-löszplatóról. A folyók összefolyásánál a szerémségi oldalon Szalánkemén és vára már a nyugati irányba, Ruma városáig húzódó Nagy-platón van. – A löszplató talapzata vízáteresztő kavics és homok. ..
Szállás Óbecsén.


5.nap

Reggeli után összepakolás, Bácsfeketehegy Iskolalátogatás
Dél körül indulás haza. Tompa határátkelő felé.

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

 

Jó utazást ,szép élményeket kíván a Scool-Túra csapata!

 

vissza