• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

Délvidék felfedezése

2020.09.30.

Bács, Bánát, Bácska Szerémség. 1920 Trianon elcsatolt területei. Itt még ma is élnek magyarok, akik az anyaországhoz hűen ápolják nyelvüket, hagyományaikat.Ismerkedjünk a határtalanul program keretében a Délvidék közös történelmi múltunkkal, a összetartó nyelvvel és a magyarsággal

Programtervezet

1.nap

Indulás a kora reggeli órákban. Határátlépés.
Első programunk városnézés Zentán – a legmagyarabb városban: Tisza-part, a csata emlékműve. Csantavéren, Szilágyi Erzsébet egykori birtokán a monumentális, római Szent Péter-bazilikát idéző templom megtekintése.
Majd megállunk a gyógyhatású termálvizeiről híres Palicsi-tó partján (szecessziós fürdőépületek, színpompás villák stb). A területet 1462-ben Mátyás király ajándékozta édesanyjának.
Szálláshely elfoglalása, vacsora.
A kirándulási programon látottak hallatok megbeszélése,összegzése.



2.nap 

Reggeli után rövid újvidéki sétát teszünk, majd utazás az egykori Nándorfehérvárra, a mai Belgrádba. A nap csúcspontja a Duna-Száva torkolatánál épült vár meglátogatása: Hunyadi János győzelmi emlékműve, séta a falak és bástyák között. Látogatás Zimonyban, Hunyadi János halálának színhelyén. Itt áll a millenniumi Hunyadi-torony, melyen még kivehetők az 1918-ban levert magyar címer kontúrjai.
Utazás Székelykevére, szálláshelyünkre. Vacsora.
A kirándulási programon látottak hallatok megbeszélése,összegzése.


3.nap 

Reggeli után indulás a napi programokra.
Torontáltordára (rövid nevén Torda) utazunk, ahol találkozunk a helyi iskola diákjaival. Ismerkedés, közös program.
Délután Törökbecsére utazunk tovább. A település határában áll az egykori templomos lovagrend templomának és kolostorának romjai, az Aracsi pusztatemplom, mely a Délvidék egyik legértékesebb és legkorábbi építészeti emléke. Aracs a délvidéki magyarság jelképe és szent gyülekezőhelye. Megtekintését követően Csúrogra utazunk, mely Árpád-kori település. 1944 végén, a délvidéki vérengzések során a szerbek megtorlása több mint 3000 magyar és német áldozatot követelt. Koszorúzás az emlékműnél.
Szálláshely elfoglalása, vacsora.
A kirándulási programon látottak hallatok megbeszélése,összegzése. 

4.nap 

Reggeli után séta, városnézés Szabadkán, ami a XV. Században Hunyadi birtok volt: Raichle palota, Korzó, szecessziós városháza.
A magyar szecesszió fővárosában, a sok gyönyörű épület közül is kiemelkedik a lenyűgöző városháza, melynek gazdagon díszített tanácstermében történelmi magyar címereket, és ablakain az Árpád-házi magyar királyok üvegfestményeit látjuk. (ha időnk engedi feladatlap segítségével bejárjuk a palicsi tó-partot, ahol szecessziós fürdő épületeket, színpompás villákat láthatunk Egy állatkerti séta után indulás haza.



Belépők:

Zenta
Csantavér
Törökbecse
Aracs
Csurog
Újvidék
Palicsi Állatkert
Szabadka városháza

A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!

Jó utazást, szép élményeket kíván a Scool-Túra csapata!

vissza