• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

Vajdasági kalandozások

2020.04.14.

Pályázatunk célja, a diákok nemzetiségtudatának bővítése az egykori Magyarország területeinek megismerésével, az ott élő lakosság életmódja által. Irodalmi és történelmi szempontok alapján az egykori nagy Magyarország megismerése, a külhoni gyerekekkel közösen. A régi hagyományok, mesterségek bemutatása a fiatal generáció számára.

A határtalanul programok egyik legkedveltebb állomása a VajdaságA török hódoltság kora után kezdték újra használni a Vajdaság kifejezést, ám a 18. századtól 1920-ig csak Bácska és a Bánság területét, az akkori Magyarország déli részét jelölték vele.A trianoni békeszerződés életbe lépésével, 1920-tól a Magyarországtól Jugoszláviához csatolt területeket nevezték Délvidéknek, ami a Vajdaságot és a Drávaszöget foglalta magába (Baranya-háromszög). Rúzsa Magdi? Rákosi Mátyás? Dugovics Titusz? Bánk Bán Petúr bán vára?Tudtad, hogy itt hajózott Széchenyi, hogy hajózhatóvá tegye a Dunát?Itt játszódnak Kosztolányi regényei?Itt csusszant ki a zsandárok keze közül Rózsa Sándor?Itt nyugszik Kiss Ernő aradi vértanú? Zombor, Szabadka, Galambóc, Bács festői Várromjai és Újvidék balkáni forgataga mind-mind itt található. Sőt a déli harangszó legendája is itt született.Gyere velünk! Fedezzük fel!

Programtervezet:

1.nap 

Szabadka nevezetességeinek játékos megismerése egy kis városi barangolással.

A magyar szecesszió fővárosában, a sok gyönyörű épület közül is kiemelkedik a lenyűgöző városháza, melynek gazdagon díszített tanácstermében történelmi magyar címereket, és ablakain az Árpád-házi magyar királyok üvegfestményeit látjuk. (ha időnk engedi feladatlap segítségével bejárjuk a palicsi tó-partot, ahol szecessziós fürdő épületeket, színpompás villákat láthatunk.

Szálláshelyek elfoglalása, vacsora

2.nap

Reggeli után Nyugat-Bácska felfedezésére indulunk.

Zombor az egykori vármegye központ meglátogatása. Az országban egyedülálló óriás vászonfestmény megtekintése, amely a dicső zentai csatát ábrázolja.

Rövid kis sétát teszünk a vidék legzöldebb városában. (Szent-István templom, török-ház, ortodox Szent-György templom, Grassalkovich palota)

Útközben Bácskossuthfalván tartunk rövid pihenőt.

Megtekintjük a millennium évében felállított és azóta számos viszontagságos „kalandot „megélt” Kossuth mellszobrot, a Mikszáth regényéből ismert Noszty fiú és Tóth Mari „igaz” történetének helyszínét látogatjuk meg.

Bajmokon, a méltóságteljes és magányosan álló öreg akácfánál emlékezünk az itteni magyarság 1944-45-ös években történt golgotájára.

Visszafelé Topolyán a tájház és a kovács-bognár műhely megtekintésével fejezzük be gazdag programunkat (vagy a város közkedvelt tóparti kirándulóhelyén, ahol szép környezetben játszótér, mosdók állnak rendelkezésre).

Erre a napra

2.Változat Topolya helyett Bács impozáns középkori várának megtekintése. Ezt a különleges látványt nyújtó és nagy történelmi jelentőségű alföldi várat Károly Róbert király erősítette meg, de több királyunk tartózkodott itt hosszabb-rövidebb ideig (I. László, V. István, II. András, IV. Béla, Mátyás király, II. Ulászló) ebben a várban.

Doroszló (híres búcsújáróhely) megtekintése.

Vacsora

3.nap 

A Tisza-menti települések bejárása és a tartomány székvárosának megtekintése. Első úti célunk Zenta, ott a zentai csatát bemutató látványos kiállítást tekintjük meg a városháza kiállító tornyában a zentai csata makettjét, és a csata helyszínén álló emlékművet.

Lajta Béla tűzoltó laktanyája, a révész szobra, itt felidézzük az a történetet, amikor a szerémségi bor kereskedelemért dúló harcban a két közeli, erős királyi város, Zenta és Szeged között dúló nézeteltérés odáig fajult, hogy 1475-ben a zentaiak megtámadták a szegedi hajókat (de a vitában végül Mátyás Szegednek adott igaza).

Óbecsén megtekintjük a szép kis város főterét, a világ első villany árammal működtetett tiszai zsilipjét.

A Than-házban játékosan ismerkedhetünk a tudomány és művészet világával. Utunkat a tartomány székvárosa Újvidék felé folytatjuk, a városi séta után, dunai hajóutat őrző, sziklaszirten magasodó péterváradi-erődöt hódítjuk meg! Megtekintjük a híres fordított óra tornyot is.

Érkezés az esti órákban, vacsora.

 

4.nap 

Reggeli után iskolalátogatás, majd palicsi állatkerti séta.

Belépőjegyek:

Szabadka
Bajmok
Topolya
Zenta
Than ház
doroszló
Palics Állatkert


Jó utazást, szép élményeket kíván a Scool-Túra csapata!

A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!

vissza