Erdély (klasszikus)

 

Erdély (klasszikus)

Erdélyország-Tündérország...

1. nap

Indulás az Intézmény elől legkésőbb 6:00-kor .
Utazás rövid pihenőkkel . Első állomásunk Nagyszalonta,ahol megismerkedünk  Arany János szülőháza és  az életművéhez kapcsolódó Múzeummal a Csonka toronyban.
Ha időnk és az időjárás engedi,akkor a helyi temetőbenArany Juliska sírját keressük fel, és elhelyezzük az emlékezés virágait.
Majd folytatjuk az utunkat Arad irányába, ahol elsősorban a magyar történelem egyik legmegrázóbb leszámolásának és 13 kulcs emberének parkjával és a vesztőhellyel ismerkedünk. Megkoszorúzzuk azt, majd elénekeljük a Magyar Himnuszt, majd a belváros megtekintése után elsétálunk, a szabadságharc szoborcsoportjához
Ezek után továbbfolytatjuk az utunkat Dévára.

2. nap

Reggeli után egy rendhagyó történelem óra keretében kezdjük napunkat,Marosillyén,ahol  Bethlen Gábor fejedelmünk született. Maros parti reneszánsz szülőházát a Böjte alapítvány nemrég megkapta és restaurálta. Itt korabeli játékok, fegyverek és ruhák segítségével ismerkednek meg a diákok a fejedelem uralkodásának időszakával, amit Erdély aranykorának szoktak nevezni.

Vajdahunyad a híres Hunyadi család ősi fészke. Miután átismételtük, hogy milyen nagy szerepet töltött be János és Mátyás Magyarország történelmében a diákok megtekintik a vár különböző részeit, amelyekben korhű berendezések segítségével ismerkedhetnek meg a várépítés nehézségeivel.Déva a Szent Ferenc Alapítvány központja. Itt találkozunk Böjte atya diákjaival, akik bemutatják nekünk a katolikus kolostort ahol élnek. Adományaink átadása után közösen sétálunk fel a várba. A túra jó alkalmat nyújt a további beszélgetésekre, ismerkedésre. Dévai vár, mely Kőmíves Kelemen legendáját eleveníti meg egy kis drámajáték segítségével.

Szállás: Déva Gyerekotthon

3. nap

A Nagyenyedi templomban a reformáció kialakulását ismételjük át. Majd átsétálunk a híres kollégiumba, mely Erdély legfontosabb református iskolája volt. Felolvassuk Jókai „A nagyenyedi két fűzfa” című elbeszélését, megkoszorúzzuk az alapító Bethlen Gábor fejedelem szobrát az udvaron.
GyulafehérvárErdély ősi történelmi fővárosa. Az óvárosban teszünk látogatást. Az érseki székesegyház a 13. században épült, az erdélyi fejedelmek temetkezési helye, 1991-től érseki központ. Benne ma is láthatók a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai. Altemplomában erdélyi fejedelmek és püspökök egész sora nyugszik.

Szállás: Nagyszalonta vagy Nagyvárad

 

4. nap

Reggeli után Várad felfedezésére indulunk
Nagyváradi püspökséget Szent László királyunk alapította. A Barokk negyedben található Székesegyházban megtekintjük hermáját, majd a barokk stílusjegyeit ismételjük át. belvárosában sok szecessziós épülettel találkozunk, melyek kávézóit a Nyugatosok is szívesen látogattak. Közös fotókat készíthetünk a Holnap Társasága tagjaival

A programjainkat szálláshelyeink szerint állítjuk össze, figyelembe véve a buszos utazás szabályait!

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

vissza