Erdély-Petőfi nyomán-Szerelem ösvény

 

Erdély-Petőfi nyomán-Szerelem ösvény

Szerelem ösvény - Petőfi Sándor nyomán
Petőfi halálának 190.évfordulóján

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének beteljesedését, szerelem és szeretet egyetemes érzését, a tanösvényt végigjárva, (Nagyvárad, Székelyhíd, Gálospetri, Nagykároly, Tiborszállás, Erdőd, Szatmárnémeti, Nagybánya és Koltó érintésével) az idelátogató 7. osztályos diákokat.

 Tanösvényünk bejárásával elsődleges célunk: játékos, kreatív, interaktív csoportmunkán keresztül megmutatni a gyermekeknek a tiszta szerelmet, a házasságon alapuló egészséges családi élet szépségeit, és annak megtartó erejét.

Ehhez Petőfi Sándort és kedvesét, Júliát hívtuk segítségül, hogy a párválasztás útvesztőjében (ismerkedés-párkapcsolat-jegyesség-házasság-családalapítás-családi élet) az ő szerelmük mentén haladva, az egyes állomásokon elidőzve együtt keressük-kutassuk a boldog és igaz, sírig tartó szerelem titkait.

 

           Ezt a programot Böjte Csaba ajánlásával végezzük!

 

1.nap


Nagyvárad bemutatása. Nagyváradi Állami Színház, Városháza és kilátótorony, Római Katolikus Székesegyház-Szent László mellszobra és koponyájának egy darabja, Kanonok-sor, Nagyváradi Vár, Szent László templom megtekintése. Szigligethihez , 2.Önismeret - Ki vagyok én? (Nemzeti öntudat, önismeret és önnevelés, egészséges önértékelés.)

Ki volt Petőfi Sándor? (Honnan jött, gyermekkora, családi háttere.)

 

2.nap 

Székelyhíd: A Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a székelyhídi Gyermek Jézus Otthon bemutatása.

„A szerelem sötét verem…” - Petőfi Sándor története a patikárius feleségével.
A fogadó, ahol megszállt és az említett patika helyének megtekintése.

Zsákutcák a szerelemben,játékok ,beszélgetés .

Gálospetri: Petőfi korabeli tájház megtekintése és házi sütemény kóstoló (eredeti, korabeli recept

Nagykároly: Szarvas fogadó, melynek erkélyéről először látta Júliát a költő. (Bálterem megtekintése, melyben először táncolt a pár.)

Szerelem témaköre

3.nap

Erdőd: A vár, melyben Júlia élt, Petőfi emlékmű a mocsaras vidék mentén, ahol Petőfi gyakran üldögélt és szerelmes verseit írta Júliához eltiltásuk idején és az erdődi vár kápolnája, melyben megesküdtek.

Elköteleződés, eljegyzés időszakának fontossága, feladatai

Koltó: A költő és szerelme itt töltötte 6 hetes nászútját, Petőfii egyetlen arisztokrata barátja, Teleki Sándor kastélyában. Teleki-kastély, református templom, Vajda-forrás, Petőfi Sándor Múzeum, Petőfi emlékmű, Somfa és a kőasztal megtekintése, ahol 28 szerelmes verset írt a költő, nászútja idején.

Családalapítás, gyermekvállalás, jövő. (Kérdések és kételyek megvitatása.)

Nagybánya: Petőfi Sándor és újdonsült felesége az esküvő után azonnal Koltóra indultak, hogy ott eltöltsék mézesheteiket. Ám útközben Nagybánya mellett eltört a kocsi kereke így kényszerpihenőt tartottak. Megtekintjük a Fekete Sas fogadót, ahová aznap este betértek. Valamint a Szent István tornyot, a Mészárosok bástyáját, a katolikus templomot és a főteret.

A házas élet krízisei és szépségei, az életre szóló szövetség értékei.

4.nap

Szatmárnémeti: Püspöki palota megnézése, s benne az oltár, mely előtt elhangzott Petőfi szájából a boldogító igen (az erdődi kápolnából mentették ki).

Holtomiglan-holtogidlan jelentése, az igaz szeretet/szerelem tulajdonságai.

 

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

 

vissza