Petőfi nyomában 4 napos program

 

Petőfi nyomában 4 napos program

Erdély-Petőfi nyomában

A határátkelésről, az Európai Unióról beszélünk és Átkelünk a magyar-román határon.

1.nap

Nagykárolyban megtekintjük az Ybl tervei alapján felújított 600 éves kastélyt. Károlyi Gyula miniszterelnök kapcsán beszélünk a Trianonhoz vezető útról. Ezt követően elsétálunk az Aranyszarvas fogadóhoz. Itt pillantotta meg Petőfi először Szendrey Júliát. Felidézzük Petőfi szerelmi költészetét.

Szatmárnémetiben az egykori Pannónia Hotel épületét nézzük meg, majd a Püspöki palotához megyünk. A Református láncos templomnál megemlékezünk a reformációról.
Nagybánya a középkorban a környező bányák miatt volt fontos település. Később a Hollósy Simon alapította festőiskola miatt lett még híresebb. Az evangélikus templomban megtekintjük Iványi oltárképét, majd az impresszionizmust átérzendő a csoportok lerajzolják a Híd utcai református templomot.  szállás: Koltón

2.nap  

Koltón Mikes kúriában töltötte Petőfi a mézesheteit. Ellátogatunk a helyi általános iskolába, majd miután megismerkedtünk az itteni diákokkal közösen sétálunk el a híres somfához, ahol elszavaljuk Petőfi „Szeptember végén” című versét. Végezetül megkoszorúzzuk a költő szobrát a kúria parkjában.

Erdőd környékének sík területéből már messziről kitűnik az alacsony dombtetőt koronázó műemlék jellegzetes részlete, a kerek torony. Hunyadi Mátyás király 1481-ben kedvelt hívének Drágffy Bertalan pohárnokmesternek engedélyt adott, hogy a birtokán bárhol várat építhessen. Az erdődi várkastély volt otthona Szendrey Júliának, Petőfi feleségének is, kinek apja erdődi jószágigazgató volt. A kastély kápolnájában tartották 1847. szeptember 8-án Petőfi és Szendrey Júlia esküvőjét.

Zilahon felkeressük Wesselényi Miklós szobrát. Fadrusz földosztás közben ábrázolja az őt, mely intézménynek ő volt a vezéralakja. Ennek kapcsán beszélgetünk a 48-as forradalom kitörésének okairól. A város leghíresebb diákja Ady volt. Emléktáblája előtt elszavaljuk „Zilahi ember nótája” című versét.

Szállás elfoglalása 

3.nap

Székelyhíd

Stubenberg-kastély története egészen a 15. századig, a Zólyomi családig nyúlik vissza, akik itt hozták létre állandó lakhelyüket. A mai kastély egy része ekkor épülhetett, talán egy korábbi erősség helyén. Irányításukkal a megye legnagyobb uradalma alakult ki, melyet székelyhídi központjukból irányítottak. Itt működik  a Böjte atya alapítványa által működtetett székelyhídi Gyermek Jézus Otthonnak. A valamivel több mint két éve működő létesítményben jelenleg 25 különböző korú gyerek él, három hónapostól 17 évesig. Nem árvák, hanem szegénysorú szülőktől származnak, vagy tönkrement családok gyermekei.A Gyermek Jézus Otthonban lakó gyerekeknek megdöbbentő élettörténeteik vannak. Többüket a mélyszegénységből menekítettek ide, másokat pedig a széthullott családok romjai közül emeltek ki.

Nagyváradra utazunk, ahol a barokk negyedben kezdjük meg az ismerkedést, majd Szt László királyunk hermáját tekinthetjük meg a székesegyház kincstárában. A belvárosba érve a Fő téren a holdas templomot, a Sas Palotát, és a Városházát tekintjük meg. A sétáló utca felé haladva a Magyar Színház épülete előtt Szigligeti Endre szobránál állunk meg. A sétáló utcán a Holnap Társaság tagjaival készíthetünk közös fotókat.

Indulás Nagyszalontára

Szállás.

4. nap

Nagyszalontán a Csonka torony látogatásával kezdjük a programot. Itt előadást hallgatunk meg Arany János életéről és a torony történetéről. Megnézzük az Arany házat, ami ma tájházként üzemel.

Hazafelé megállunk határnál található Geszt településen kezdjük a látogatásunkat. Geszt, a Tiszák ősi fészke, a Békés-Bihari térség egyik „zsáktelepülése”. Geszt leromlott állapotú kastélya és az ahhoz tartozó kastélypark –, mely egykoron 27 holdas angol park volt – ma is az egykori arisztokrácia fényűző életmódjáról mesél a látogatónak. A park ma természetvédelmi terület. A kastélyparkban áll még az a ház, melyben 1851-ben Arany János lakott, hisz itt házitanítóskodott a magyar irodalom kiemelkedő alakja, Arany János, aki a Tisza-kastélyban töltött időkre a Domokos-napra című alkalmi versében is visszaemlékezik. Arany házitanítóként az ifjú grófot, Tisza Domokost oktatta görögre és poétikára.

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

vissza