Petőfi nyomában 5 napos program

 

Petőfi nyomában 5 napos program

Nagykörút Petőfi nyomában a magyar történelem jeles pontjain

A határátkelésről, az Európai Unióról beszélünk és Átkelünk a magyar-román határonn

1. nap

Nagykárolyban megtekintjük az Ybl tervei alapján felújított 600 éves kastélyt. Károlyi Gyula miniszterelnök kapcsán beszélünk a Trianonhoz vezető útról. Ezt követően elsétálunk az Aranyszarvas fogadóhoz. Itt pillantotta meg Petőfi először Szendrey Júliát. Felidézzük Petőfi szerelmi költészetét.

Szatmárnémetiben az egykori Pannónia Hotel épületét nézzük meg, majd a Püspöki palotához megyünk. A Református láncos templomnál megemlékezünk a reformációról.
Nagybánya a középkorban a környező bányák miatt volt fontos település. Később a Hollósy Simon alapította festőiskola miatt lett még híresebb. Az evangélikus templomban megtekintjük Iványi oltárképét, majd az impresszionizmust átérzendő a csoportok lerajzolják a Híd utcai református templomot.  Koltón Mikes kúriában töltötte Petőfi a mézesheteit. Ellátogatunk a helyi általános iskolába, majd miután megismerkedtünk az itteni diákokkal közösen sétálunk el a híres somfához, ahol elszavaljuk Petőfi „Szeptember végén” című versét. Végezetül megkoszorúzzuk a költő szobrát a kúria parkjában szállás: Koltón

2. nap  

Erdőd környékének sík területéből már messziről kitűnik az alacsony dombtetőt koronázó műemlék jellegzetes részlete, a kerek torony. Hunyadi Mátyás király 1481-ben kedvelt hívének Drágffy Bertalan pohárnokmesternek engedélyt adott, hogy a birtokán bárhol várat építhessen. Az erdődi várkastély volt otthona Szendrey Júliának, Petőfi feleségének is, kinek apja erdődi jószágigazgató volt. A kastély kápolnájában tartották 1847. szeptember 8-án Petőfi és Szendrey Júlia esküvőjét.

Utazás Kolozsvárig

Kolozs megye székhelye, legjelentősebb történelmi központ, a 7. legnépesebb városa az országnak. Érdemes látni a Hója erdőt, mely egy hegygerincen van. A Botanikus kertet a Majális utcában, mely egyedülálló. A Városközpontban a Sétatér érdemes megtekintésre,közel találhatjuk a Szt. Mihály templomot, Erdély második legnagyobb templomát a Nagypiacon, mellette Mátyás király szobrával. A Fellegvár szintén érdekes látnivaló. A Szabók bástyája a volt 24 bástya egyike, mely megmaradt. Az Etnográfiai Múzeumban Erdély vidéki örökségével ismerkedhetünk. Történelmi Múzeum és Mátyás király szülőháza az Óvárban található. Ez utóbbi a legrégibb emeletes ház a városban. Esetleg az Állattani Múzeum is érdemes lehet megtekintésre. A számtalan templommal találkozhatunk út közben.

Szállás elfoglalása Magyarfenes szállás

3. nap

Kolozsvár- Marosvásárhely –Segesvár

Marosvásárhely a székelység központja-művészeti,ipari,kereskedelmi,oktatási,kulturális-egyszóval mindenféle szempontból. Maros megye székhelye. A 16. legnagyobb város. A Főtéren van a Kultúrpalota, mely 1913-ban épült. Vára Erdélyben az egyik legnagyobb. Vártemploma jelenleg református, gótikus stílusban épült. A Teleki Téka(könyvtár)1797-re datálható. A városban található Állatkert a legnagyobb és sokak szerint a legszebb az országban.

Segesvár történelmi központja a Világörökség része. Az Óratorony a város jelképe. Érdemes megtekinteni a Petőfi Múzeumot. A város erődje szintén régi korokról mesél. Több templomot is láthatunk sétánk során: a Citadel, a Szentlélek és a Kolostor templom.

szállás Balavásár

4. nap

Torockó – Torda- Nagyvárad

Torockó egykori bányászváros, Erdély legnyugatibb végvára. A Néprajzi Múzeum sok ismeretet kínál a vidékről. A Berkesi - szoros és a híres Székelykő közel vannak a városhoz. Utóbbit a kézdi székelyek kapták meg(akkor még vár állt rajta),amikor megmentették a várost a tatároktól.

Torda Kolozs megyei város, régen vármegyei központ. Sóbányája egészen kivételes élményeket kínál: óriáskerék, csónakok, amfiteátrum, minigolf. A városban a Történeti Múzeum érdemes figyelmünkre, valamint a Potaissa római feltárások. A közeli Tordai-hasadék kihagyhatatlan látnival

Szállás

5.nap

Indulás haza

Nagyváradra utazunk, ahol a barokk negyedben kezdjük meg az ismerkedést, majd Szt László királyunk hermáját tekinthetjük meg a székesegyház kincstárában. A belvárosba érve a Fő téren a holdas templomot, a Sas Palotát, és a Városházát tekintjük meg. A sétáló utca felé haladva a Magyar Színház épülete előtt Szigligeti Endre szobránál állunk meg. A sétáló utcán a Holnap Társaság tagjaival készíthetünk közös fotókat.

Indulás haza

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

 

vissza