Erdélyország - Tündérország

2020.04.14.

A határtalanul programok leggyakrabban választott úti célja : Erdély.Minden igazhitű magyar ember vágyik arra ,hogy legalább egyszer az életben megcsodálhassa ezt a gyönyörű tájat.De mit is kaphatunk itt?Akármerre indulunk ,közös kultúránk és történelmünk alapköveit találjuk. Nincs ember, aki ne vágyna ide vissza valamiért és nincs ember, aki ne érezné itt magáénak Tamási Áron sorait: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”.

Programtervezet:

1. nap
Indulás az Intézmény elől a kora reggeli órákban . (Ne felejtsük el, hogy a határon átlépve
1 órát veszítünk!!)
Utazás rövid pihenőkkel.
Első állomásunk Arany János szülőföldjére vezet. Nagyszalontán , megismerkedünk  a költő  szülőházával és  az életművéhez kapcsolódó Múzeummal a Csonka toronyban.
Kincskereső rendhagyó irodalomórát tartunk.
Ha időnk és az időjárás engedi, akkor a helyi temetőben Arany Juliska sírját keressük fel, és elhelyezzük az emlékezés virágait.
Majd utunkat folytatjuk  Arad irányába. Aradon elsősorban a magyar történelem egyik legmegrázóbb leszámolásának és 13 kulcs emberének parkjával és a vesztőhellyel ismerkedünk.
Koszorúzunk az emlékhelyen, majd elénekeljük a Magyar Himnuszt.
Ismerkedünk a belváros emlékhelyeivel éselsétálunk a szabadságharc szoborcsoportjához.
A következő állomásunk a székely népballada ősi földjére Dévára vezet.
Szálláshelyek elfoglalása Déván a Szent Ferenc Alapítvány Turista Otthonában,ahol Böjte Csaba testvér Gyermekotthonának kis lakóival ismerkedhetünk.
Vacsora.
A napi események összefoglalása.

2. nap
Reggeli után egy rendhagyó történelem óra keretében kezdjük napunkat,Marosillyén,ahol  Bethlen Gábor fejedelmünk született. Maros parti reneszánsz szülőházát a Böjte alapítvány nemrég kapta meg és restaurálta. Itt korabeli játékok, fegyverek  ruhák segítségével ismerkednek meg a diákok a fejedelem uralkodásának időszakával, amit Erdély aranykorának szoktak nevezni. Igazi reneszánsz hangulatot varázsolnak a résztvevők köré, hiszen beöltözhetnek az idelátogatók és egy történelmi forgatagba merülhetnek el.
Majd utunkat folytatva Vajdahunyad híres várához érkezünk, a Hunyadi család ősi fészkébe. Idegenvezetőnk segítségével át ismételtük ,hogy milyen nagy szerepet töltött be János és Mátyás Magyarország történelmében, a diákok megtekintik a vár különböző részeit, amelyekben korhű berendezések segítségével ismerkedhetnek meg a várépítés nehézségeivel.
Visszamegyünk Dévára, a Szent Ferenc Alapítvány központjába.
Itt találkozunk Böjte atya diákjaival, akik bemutatják nekünk a katolikus kolostort ahol élnek. Adományok átadása után közösen sétálunk fel a várba. A túra jó alkalmat nyújt a további beszélgetésekre, ismerkedésre. Dévai vár, mely Kőmíves Kelemen legendáját eleveníti meg egy kis drámajáték segítségével. 

Szálláshelyek elfoglalása, vacsora. A nap eseményeinek összefoglalása.

3. nap

Reggeli után a nagyenyedi templomban a reformáció kialakulását ismételjük át. Majd átsétálunk a híres kollégiumba, mely Erdély legfontosabb református iskolája volt. Felolvassuk Jókai „A nagyenyedi két fűzfa” című elbeszélését, megkoszorúzzuk az alapító Bethlen Gábor fejedelem szobrát az udvaron.
Gyulafehérvár Erdély ősi történelmi fővárosa. Az óvárosban teszünk látogatást. Az érseki székesegyház a 13. században épült, az erdélyi fejedelmek temetkezési helye, 1991-től érseki központ. Benne ma is láthatók a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kő-szarkofágjai. Altemplomában erdélyi fejedelmek és püspökök egész sora nyugszik.
Szálláshelyek elfoglalása, vacsora

4. nap

Reggeli után Várad felfedezésére indulunk
Nagyváradi püspökséget Szent László királyunk alapította. A Barokk negyedben található Székesegyházban megtekintjük hermáját, majd a barokk stílusjegyeit ismételjük át. belvárosában sok szecessziós épülettel találkozunk, melyek kávézóit a Nyugatosok is szívesen látogattak. Közös fotókat készíthetünk a Holnap Társasága tagjaival .

Belépőjegyek:
Nagyszalonta Csonkatorony
Marosillye Bethlen kastély
Vajdahunyad vár
Déva ( gyalogosan)
Gyulafehérvár
Szent László Székesegyház (a kincstári gyűjtemény nélkül)

A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!

Kellemes utazást ,jó készülődést kíván a Scool-Túra csapata!

vissza