Felvidék-Rákóczi körút

 

Felvidék-Rákóczi körút

A Nagyságos Fejedelem születési helyétől –végső nyugalmi helyéig

1.  nap Utazás rövid pihenőkkel az ország minden tájáról.

Sárospatak: A Rákóczi vár magva, és egyben a legrégebbi része a négyzetes alaprajzú vörös torony, mely 5 emelet magas. A vörös toronyhoz nyugat, valamint észak felől csatlakozik a várkastély, az egykori belső vár. A Rákóczi vár külső udvarán I. Rákóczi György erdélyi fejedelem ágyúöntő műhelye működött 1631 és 1648 között. A Rákóczi kiállítás szabadon látogatható, a Vörös torony kizárólag vezetéssel.

Rákóczi emlékek felfedezésére indulunk és a fejedelem szülőhelyére Borsiba látogatunk . A múzeum jelenleg felújítás alatt áll csak kivülről  tekinthető meg!
Miért éppen itt született a fejedelem ,hol volt a bölcsője kérdésekre kaphatnak választ.
Szálláshelyek elfoglalása, vacsora.

2.      nap

Reggeli után látogatás a testvériskolába. Ismerkedés a helyi gyerekekkel. Bemutatkozó előadás. Rendhagyó történelem óra a testvériskolában, ahol beszélünk a közös történelmi múltunkról. Ebéd és közös sporttevékenység. Séta a faluban, Nagyszelmencen, ahol történelmi múlttal ismerkedhetnek a tanulók. A Trianoni hatást itt lehet a legjobban érzékelni, ahol egy történelmi térképhúzással kettészakították a falut. Beszélgetés a határhúzásról.

Dobóruszka Dobó István sírboltja mellett a nagy várvédőről hallunk Dobó öröksége. Dobó imájának közös elmondása, emlékszalagok elhelyezése. Majd  meglátogatjuk a leleszi kolostort ami a 14-15században épült. A leleszi premontrei prépostságot a váci püspök alapította, III. Béla király segítségével a 12. század végén. Erről az 1214 -ben készült, II. András által kibocsátott leleszi alapítólevél ad bizonyságot. A tatárjárás alatt elpusztul, de gyorsan újjáépítették.
Szálláshelyek elfoglalása, vacsora.

3.      nap

A Trnavka-folyó partján fekvő Tőketerebes (szlovákul: Trebišov)-re indulunk. A városban találhatjuk az Andrássy-család egykori kastélyát. A kastély új kiállítása és magyar nyelvű kiváló idegenvezetése bemutatja az Andrássyak örökségét. Valamint az előző nap programjához visszacsatolunk a Dobó kiállítás kapcsán.
tovább utazunk a nagyságos fejedelem Rákóczi örökségnek felkutatásához Kassára. Érkezés után, a földalatti várostörténeti Múzeummal kezdjük a várossal való ismerkedést.

A sétálóutca elején általános ismertetőt kapnak a tanulók a városról.
Önálló felfedező munkával csapatmunkában, térkép és tablet segítségével keresik meg a tanulóka város nevezetességeit. Mindenhol közös fényképet kell készíteni a csapatoknak.

Majd közösen visszacsatolva együtt keressük fel a pontokat Orbán torony, Lőcsei ház Rodostó ház és a Szent Erzsébet Dóm.

Rövid szabadidős program után indulás szálláshelyünkre, ahol vacsora után megbeszéljük a látottakat, hallottakat.

 4.      nap

Reggeli után, bepakolás az autóbuszba, majd búcsút veszünk egy rövid Istentisztelettel a Református plébániától. Haza  felé menetben a kövesdi vár megtekintése a cél ,ahol Mátyás király legendájával ismerkedhetünk meg. A csapatoknak egy jelenetet adnak elő Mátyás korából.
Majd utolsó külhoni állomásunkon, Bodrogszerdahelyen Kossuth Lajos kastélyát tekintjük meg.
A látottak, hallottak, tapasztalt élmények összegzése. Beszélgetés a határokról, az Európai Unióról.
Rövid pihenőkkel érkezés haza.

 

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

 

vissza