Felvidéki kirándulás a Dunántúlról

 

Történelmi –irodalmi barangolás a Felvidéken

Felvidékről így elmélkedett Mikszáth Kálmán: itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttünk. Ez az én igaz hazám. Szklabonyától-Levocáig Mikszáth nyomában a Fekete városáig.

A magyar irodalom nagy alakjai (Jókai, Mikszáth, Madách, Balassi Bálint, Tompa Mihály) és történelem nagy alakjainak, a Rákóczi év kapcsán kiemelten II. Rákóczi Ferencnek az emlékezetére teszünk kirándulást a gyönyörű hegyek és a csábítóan zöld völgyek között.

Útvonal: Komárom, Mikszátfalva, Rimaszombat-Kassa-Lőcse-Igló-Szepesváralja-Betlér-Krasznahorka-Losonc-Kékkő

 

1. nap

Indulás az Intézmény elől. Utazás rövid pihenőkkel.A határátkelésről, az Európai Unióról beszélünk. Komáromban a Monostori erőben tesznek látogatást a csoport diákjai és kísérő felnőttjei. Az erőd látogatása a Duna parton ér véget, itt átkelünk az Erzsébet hídon, melynek közepén van az államhatár.

Iskolalátogatási program. A Jókai Iskolában való látogatásra, ahol megismerkedünk a külhoni 13 éves korosztállyal. Bemutatkozások után barátságos kidobó versenyt játszunk. Majd a látogatás végén ajándékokat adunk át külhoni társainknak.


Komárom az egykori Magyar Királyság városának nagyobb (a Duna bal partján fekvő) része. Komárno-ban Duna menti Múzeum előtt a Jókai szobornál emlékszalag elhelyezése. A múzeum falán Bartók Béla-emléktáblánál emlékszalag felkötése (a zeneszerző 1924-ben tartott itt hangversenyt), megemlékezés a zeneszerzőről.

Ezek után Szklabonyára látogatunk - Mikszáthfalva – Mikszáth-emlékház.
Szklabonya, tót-magyar falu, Nógrád vármegyében, leginkább Mikszáth Kálmán szülőfalujaként ismerjük a nevét. Útközben meghallgatunk pár novellát. A jó palócok novellák közül az emberábrázolásokból olvasunk részletet. Az író egykori szülőházának udvarán korabeli játékokat játszunk.

Szálláshelyek elfoglalása Rimaszombaton, vacsora.

2. nap

Reggeli után

Az Andrássy Család vadászkastélyába és a Mauzóleumba látogatunk el. Megnézzük a szépen felújított épületet és benne található kiállítást, fantasztikusan épen maradt falai között magyar ízes idegenvezetéssel ismerjük meg a kastély urainak titkát. Krasznahorka Andrássy Mauzóleumlátogatás és pillantás a közel múltban leégett várra.

Iglón a szepesi vármegye központjában a különleges orsó alakú főtéren barangolunk, ahol ismerkedünk a megyeháza (Szepes) falfestéseinek piktogramjaival és a város vezetés felé intézett intelmeivel. Csontváry Kosztka Tivadar szülőháza és patikája is itt található. Igló belvárosában ismerkedünk a Tél és a Nyár utcával. Híres festőnk Csontváry Kosztka Tivadarról is megemlékezünk.

Útközben meglátogathatjuk Közép-Európa legnagyobb erődítését, értékes műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező, a Szepesi várat. Gazdag történelmét ostromok, ármány és összeesküvés terheli. Fegyvermúzeumával, Felvidék egyik legszebb látogatóközpontja.

Szállás, vacsora 

3. nap

Reggeli után indulunk Lőcsére. A gótikus Szent Jakab templomban a híres faragómester, mesterműveivel ismerkedhetünk. Megtekintjük a belváros építészeti, művészeti emlékeit, a városháza, a szégyenketrec, a Szt. Jakab templom szárnyas oltárát, a főteret, Mikszáth Fekete városának helyszíneit.
Késmárk a következő látogatásunk célpontja.

Megnézzük az Evangélikus fatemplomot. Thököly István síremlékénél elhelyezzük az emlékezés koszorúját. A belvárosi sétánk folyamán felfedezzük a Thököly várat.
Továbbindulunk a Tátrán keresztül érkezés Rimaszombatra.

Szálláshelyek elfoglalása, vacsora

4. nap

Reggeli után az utolsó napi programunk teljesítésére indulunk. indulás Rimaszombat felfedezésére.

Rimaszombat a nevét szombati vásárairól és a Rima folyóról kapta. A 11. századi vásáros helyre utal, mivel a szombati vásárnapokat még I. Géza király vezette be. A város a kalocsai érsek birtoka volt. Városi kiváltságjogait 1335-ben kapta Károly Róbert királyunktól.1786-ban Kishont vármegye székhelye lett. Belvárosi séta, miközben a történelmi vármegyék kialakulásáról és jelentőségéről beszélünk tanári magyarázat formájában.

Tompa tér, Petőfi szobor. Tompa szobor. Petőfi szálláshelye, Fő tér, Blaha Lujza mellszobra, az I. világháborús emlékmű. Szalagkötés, egy Petőfi vers.

Gömbaszögi barlang.

Az Szlovák karszt részét képező, UNESCO világörökség természeti örökségeként nyilvántartott gombaszögi barlangba látogatunk. A barlang látogatható részének hossza 285 m, mivel azonban csaknem az egész útvonalon kétszer megyünk keresztül, hossza 530 m. A látogatás időtartama 30 perc. Az útvonal szintkülönbsége minimális, csupán 7-8 m. A látogatási útvonalon található lépcsőfokok száma 87. A barlang hőmérséklete 9 - 9,4°C.

A látogató a látogatás folyamán megcsodálhatja a vékony szalma cseppköveket, amelyekhez hasonló Szlovákia területén nem fordul elő. Ezeken kívül a sztalaktitok, sztalagmitok más formái, valamint cseppkőlefolyások és be kérgeződések is találhatók a barlangban.

 Beszélünk a világörökségi listáról.  Majd a barlang előtt elhelyezett térképen megnézzük a Szlovák karsztban található barlangokat. Utána pedig az egyedülálló spagettiként fejlődő csöves szerkezetű cseppkövek fejlődéséről kapunk részletes tájékoztatást. Hogyan védhetjük meg a cseppköveket

Az úton haza felé összegezzük a 4 napi élményeinket.

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

 

vissza