Klasszikus Felvidék

 

Klasszikus Felvidék

A Felvidék nagy történelmi személyiségei csodálatos hegyei és mesés völgyei

1.nap

Kassa

Első napunkat Kassán töltjük. A belvárosi séta folyamán, megismerkedünk a II. Rákóczi Ferenc fejedelem életútjával. Ellátogatunk a Rodostó házba.

A csapatok munkáját értékeljük, előre kiadott anyagokból készülnek.

A Kassai Dóm kriptájában megkoszorúzzuk a fejedelem sírját és elénekeljük a Himnuszt. Megismerkedünk a gótika stílus jegyeivel. Majd a barokk színház épülettét nézzük meg. A Fő téren játékos feladatokat kell elvégezni csoportmunka során.

Szállás elfoglalása, vacsora.

2.nap

Lőcse

Reggeli után Lőcse városával ismerkedünk. A Szt Jakab templom meglátogatása és az oltár története. A Mikszáth műből ismert városháza, és a fő tér főúri házai.

Felkészülés: Mikszáth Kálmán élete; Gyűjtsük össze a középkori városok királyi jogait!

Kézsmárk a következő látogatásunk célpontja.

Megnézzük az Evangélikus fatemplomot. Thököly István síremlékénél elhelyezzük az emlékezés koszorúját. A belvárosi sétánk folyamán a Thököly várat is megnézzük.

Iglo

Iglo belvárosában ismerkedünk a Tél és a Nyár utcával. Híres festőnk Csontváry Kosztka Tivadarról is megemlékezünk. 

 

Ezen a napon lehetőség van a Tátrában egy túrát tenni , a felvonóval felmenni a Tátra első állomásáig . ( külön belépőjegyes 9,5 € iskolai pecsétes listával)

Szállás, vacsora.

 

3. nap

Betlér

Az Andrássy Család vadászkastélyába látogatunk el. Megnézzük a szépen felújított épületet és benne található bútorkiállítást is.

Krasznahorka

Andrássy Mauzóleum

Az Andrássy család birtokairól, neves szülötteiről, valamint a vár építési körülményeiről beszélünk. Interaktív módon tekintjük meg a vár falait. Beszélünk arról, hogy az emberi gyarlóság milyen pusztításokat képes végezni. Miért és hogyan égett le a közel múltban a vár zsindelyszerkezete?

Andrássy kastély rövid története, előre készülhetnek itthon.

Rozsnyó

Rozsnyó az arany, az ezüst és a vasérc bányászat fellegvára.   A Bányászati Múzeum a gömöri bányászat és kohászat történetet mutatja be. (Nem megyünk be, felújítás alatt!!)

Andrássy Franciska szobrán emlékszalagot helyezünk el.

Szállás, vacsora

 

4.nap

Meglátogatjuk a határon túli magyar iskola diákjait. Közös programokon veszünk részt. Megismerkedünk az iskolájukkal és a gyerekek játékos vetélkedő keretében mérhetik össze a képességeiket.

Rimaszombat

Rimaszombat a nevét szombati vásárairól és a Rima folyóról kapta. A 11. századi vásáros helyre utal, mivel a szombati vásárnapokat még I. Géza király vezette be. A város a kalocsai érsek birtoka volt. Városi kiváltságjogait 1335-ben kapta Károly Róbert királyunktól.1786-ban Kishont vármegye székhelye lett. Belvárosi séta, miközben a történelmi vármegyék kialakulásáról és jelentőségéről beszélünk tanári magyarázat formájában.

Gombaszög

Az Szlovák karszt részét képező, Unesco világörökség természeti örökségeként nyilvántartott gombaszögi barlangba látogatunk. A barlang látogatható részének hossza 285 m, mivel azonban csaknem az egész útvonalon kétszer menődik keresztül, hossza 530 m. A látogatás időtartama 30 perc. Az útvonal szintkülönbsége minimális, csupán 7-8 m. A látogatási útvonalon található lépcsőfokok száma 87. A barlang hőmérséklete 9 - 9,4°C.

A látogató a látogatás folyamán megcsodálhatja a vékony szalma cseppköveket, amelyekhez hasonló Szlovákia területén nem fordul elő. Ezeken kívül a sztalaktitok, sztalagmitok más formái, valamint cseppkőlefolyások és be kérgeződések is találhatók a barlangban.

 Beszélünk a világörökségi listáról.  Majd a barlang előtt elhelyezett térképen megnézzük a Szlovák karsztban található barlangokat. Utána pedig az egyedülálló spagettiként fejlődő csöves szerkezetű cseppkövek fejlődéséről kapunk részletes tájékoztatást. Hogyan védhetjük meg a cseppköveket.

A belépőjegyek összege 2,5 €

 

A programváltoztatásának, naponkénti átcsoportosításának jogát fenntartjuk!

Jó készülődést kíván az Önök utazását szervező Iroda, a Scool-Túra Kft.!

 

vissza