2016.05.01.-04. Gyöngyös Kálváriaparti Általános Iskola Felvidéken

 

Iskolánk a határtalanul program segítségével Felvidéki kiránduláson vehetett részt, mely határtalan jókedvvel zajlott!

Hosszas készülődés, felkészítő órák, személycserék után 41 hetedikessel megtettük az idei tanév Nagy Utazását.

Az úti cél Felvidék vagyis Szlovákia volt, amelyből az utazás 4 napja alatt a pályázati tervek szerint a lehető legtöbbet meg akartunk nézni, tapasztalni. Elsősorban a magyar történelmi emlékhelyeket (II. Rákóczi Ferenc és Thököly Imre sírhelye) és a világörökségi helyszíneket (Szepesi Vár, Lőcse, Késmárki fatemplom) vettük célba, másrészt a Felvidék természeti szépségeit (Gombaszögi barlang, Tátra, Szlovák Paradicsom).

A Határtalanul kirándulások nélkülözhetetlen elemét képezik még az iskolalátogatások - no nem azért hogy az alatt a néhány nap alatt sem legyünk iskola nélkül, hanem hogy megismerjük a határainkon túl élő magyar gyerekeket. Erre Tornalján került sor, ahol a Kazinczy Ferenc Alapiskolában találkoztunk az ottani hetedikesekkel. Egy focimeccset is játszottunk velük, amelynek eredménye 4: 3 lett - a mi javunkra. Minden meglátogatott helyszínhez feladatok társultak, a legtöbbször rajzot kellett készíteni vagy fogalmazást írni. Szóval nem a megszokott "laza" kiránduláson voltunk, hanem valódi tanulmányi kiránduláson.

Felért azzal a három tanítási nappal, amit "mulasztottunk" az iskolából. Persze biztosan az itthon maradottaknak sem volt könnyű :))), de mi is sokat tanultunk, és mind olyasmit, ami remélhetőleg sokáig él majd az emlékeinkben.

vissza