2016.09.28.-10.01. Sajószentpéter Kossuth Lajos Általános Iskola Felvidéken

 

„Vezéregyéniségek nyomában a Felvidéken”

Ezzel a címmel nyújtott be pályázatot a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy a Határtalanul program keretében hetedik osztályosok szlovákiai kirándulását támogassa.

A HAT-16-01-0366 pályázati számmal az EMMI 1.535.000 Ft-tal támogatta iskolánk 4 napos szlovákiai kirándulásának lebonyolítását.

A pályázatnak köszönhetően 44 tanulónk és 5 pedagógus vett részt a kiránduláson 2016. október 09. és október 12. között.

A négy nap alatt eljutottunk Kassára, Lőcsére, Kézsmárkra, Szepesváraljára, Iglóra, Rimaszombatra, Rozsnyóra, Betlérre.

Megismertük azokat a helyszíneket, amelyek összeforrtak II. Rákóczi Ferenc, Thökölyi Imre a Szapolyaiak, a Thurzók és az Andrássyak nevével.

Történelmi, irodalmi és kultúrtörténeti ismereteink elmélyítésén túl lehetőségünk volt megtekinteni a gombaszögi barlang cseppköveit, a Tátra havas csúcsait és nem utolsó sorban gyönyörködhettünk a csodálatos Felvidéki panorámában.

A legnagyobb hatással volt ránk Sajógömörön az Általános iskolában tett látogatás, ahol nemcsak az derült ki, hogy Mátyás és Petőfi emlékét ápolják, de a magyar nyelvet és hagyományokat is.

A közös tánc és éneklés igazán mély nyomot hagyott mindenkiben.

A gyerekek a 4 nap során eddigi tudásukat elmélyíthették és olyan új ismereteket szereztek, amit a későbbi tanulmányaik során is jól hasznosíthatnak.

 

Román Péterné szervező tanár

 

vissza