2016.10.02.-05. A Bobai Napsugár Általános Iskola Felvidéken

 

Kirándulásunk Szlovákiában

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „ Tanulmányi Kirándulás hetedikeseknek” felhívásra a bobai Napsugár Általános Iskola 7. osztálya sikeresen pályázott. Az úti cél a Felvidék irodalmi, történelmi, építészeti és természeti helyei. A pályázat célja, hogy a részt vevő diákok megismerjék a határon túli magyarság életét, történelmét. A tanulmányi ismereteik kiegészítése a látottak, hallottak alapján. Az utazást a Scool-túra bonyolította le, idegenvezetőnk Kiss János volt.

Az indulás napjának reggelén idegenvezetőnk ismertette a négy napos út programjait, felhívta a figyelmet az utazás szabályaira, majd csapatokat alakítottunk, amelynek keretében dolgoztak végig diákjaink. Első állomásunk Komárno volt, a Dunamenti Múzeum kertjében emlékszalagok helyeztünk el  Jókai Mór szobránál, majd megtekintettük Bartók Béla emléktábláját. A következő állomásunk Mikszáth falva, Szklabonya volt. Megtudtuk, hogy Szklabonya Tóth-magyar falu Nógrád vármegyében. Itt Mikszáth életéről, munkásságáról láthattunk egy érdekes kiállítást, amit a helyi idegenvezető olyan élvezettel mesélt el, hogy a gyerekek szinte itták minden szavát. Kipróbálhattak korabeli fa játékokat, pl. gólyalábat, diótörőt.

Következett a Kékkői vár. Itt újabb emlékszalagot helyeztünk el Balassi Bálint emléktáblájánál, majd gyönyörködtünk a kilátásban, ami a várfalról tárult elénk.

Másnap egy magyar tanítási nyelvű, Tompa Mihály Alapiskolát látogattunk meg Rimaszombaton. A gyerekek ismerkedtek egymással, majd megnézték bemutatkozó kisfilmünket. 

A legizgalmasabb programok egyike következett, a Gombaszögi cseppkőbarlang. Fantasztikus élmény volt látni a természet alkotta szalma-cseppköveket, a kialakult cseppkő formákról elnevezett mesefigurákat. Mindenkit lenyűgözött a csodálatos látnivaló. Itthon alig látható foltos szalamandrákat is láttunk.

Művészettörténeti szempontból magával ragadó élmény volt a lőcsei szárnyas oltár. A világ legnagyobb szárnyas oltárának történetét idegenvezetőnk mesélte el. Végig jártuk a Szent Jakab templomot, megismertük a hozzá fűződő történeteket, legendákat.

Késmárkon megnéztük a fából épült evangélikus templomot, majd a hófödte Magas-Tátra csúcsait.

Utolsó napunkon ellátogattunk Selmecbányára, egy bányatörténeti múzeumot néztünk meg, megismertük, milyen nehéz volt a bányászok élete, mennyit kellett dolgozniuk a keresetükért.

Hazafele a buszon összegeztük a négy nap élményeit, történéseit, a csoportok munkáit értékelte idegenvezetőnk, emléklapot osztott ki minden tanulónak. Tartalmas, élmény dús kirándulásunk volt a Felvidéken, csodálatos látnivalókban volt részünk. Minden tanulónk tudással , élménnyel telve érkezett haza.

Köszönjük az utat a Scool- túra utazási irodának, Kiss Jánosnak a profi idegenvezetésért, sok tudásért, odafigyelésért.

 

A bobai Napsugár Általános Iskola 7. osztályos tanulói.

vissza