2016.10.15-18. Miskolc Selyemréti Általános Iskola Felvidéken

 

FELVIDÉK – HATÁRTALANUL

   A Tátra hófödte csúcsai alatt kanyarog autóbuszunk. Szemünk előtt az őszi színekben pompázó táj. A kirándulás mindig nagy élmény. Különösen az, ha szép tájakat fedezhetünk fel, és kapcsolatokat építhetünk határon túli magyar testvéreinkkel. A miskolci Selyemréti Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulóival immár második alkalommal négy felejthetetlen napot töltöttünk a Felvidéken a Határtalanul pályázati programnak köszönhetően.

   Látnivaló akadt bőven. Kassa, Lőcse, Igló, Kézsmárk, és Rozsnyó templomaiban sok-sok történelmi adattal bővült tudásunk. A Szepesség emlékeit kerestük, ismerkedtünk a középkori polgárok életével.  Kereskedelem és bányászat, harcok, cselszövések, házasságok… idegenvezetőnk nem fogyott ki a történetekből. Mikszáth Kálmán fekete városa, Jókai Mór lőcsei asszonya elérhető közelségbe kerül, sok-sok ismerettel gazdagítva elménket. Élményeinket esténként izgalmas csapatversenyben, sok-sok játékkal dolgoztuk fel.

   Megismerkedtünk a tornaaljai általános iskola tanulóival, közösen játszottunk, meg is ajándékoztuk őket. Rövid műsor keretében kölcsönösen bemutattuk lakóhelyünket, az iskolai életet.

   Jól szórakoztunk, szép tájakon jártunk. És ami fő, rengeteget tanultunk. Határtalanul.

Tamáska-Varga Ákos

vissza