2016.10.23.-26. A sajóládi Fráter György Katolikus Általános Iskola Felvidéken

 

Határtalanul - Felföldi vándorlás

A sajóládi Fráter György Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos tanulói, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott – Határtalanul! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek - pályázat keretében négy felejthetetlen napot tölthettek el Felvidéken 2016. október 23. és október 26. között. A négy nap leforgása alatt ellátogattak Kassára ahol a szent Erzsébet székesegyházban fejet hajtottak II. Rákóczi Ferenc sírjánál. Felkeresték a tőketerebesi Andrássy kastélyt, a bélyi Sényei kastélyt, Nagyszelmencen megismerhették a kettévágott falu történetét, Dobóruszkán felkeresték Dobó István nyughelyét.

Közös kiránduláson vettek részt Nagykaposi gyerekekkel, akikkel a leleszi premontrei kolostortemplomot a Makovecz Imre által újra tervezett polgármesteri hivatalt az ezer éves hidat a nagykövesdi várat a királyhelmeci csonka várat, majd Zemplént, a megye egykori névadó települését keresték fel.

Ellátogattak a bodrogszerdahelyi iskolába, ahol rendkívüli történelem és biológia órán vehettek részt. Borsiban megnézhették II. Rákóczi Ferenc szülőházát. A kirándulás alkalmat adott barátságok kibontakozására a sajóládi és határon túli gyerekek között. A megszerzett ismeretek, a helyszínen megélt élmények életszerűvé és megfoghatóvá tették a diákok számára az iskolában elsajátított tananyagot. Az együtt átélt programok révén megtapasztalták a nemzeti összetartozás és a magyarságtudat fontosságát.

vissza