2017.04.11.-14. Rudabánya Kárpátalján

 

HAT-06-10 HATÁRTALANUL KÁRPÁTALJAI AKCIÓPROGRAM
„EGYÜTT GVADÁNYI NYOMÁBAN”

Rudabánya irodalmi nevezetessége, hogy 1725. október 16-án településünkön született Gvadányi József író, generális. Nagy örömünkre szolgált, amikor kiderült, hogy a Kárpátalján lévő Badalóban található általános iskola  Gvadányi Józsefről lett elnevezve. Élve a pályázati lehetőséggel önkormányzatunk személyesen fel kívánta venni a badalói önkormányzat vezetőivel a kapcsolatot, testvér települési  szerződés megkötése céljából.

Kicsit változékony időben, hol viharos szélben, szakadó esőben, de remek programokkal, jó hangulatban telt el az április 11-től április 14-ig tartó időszak.

Tekintsük végig, mi is történt ezalatt az idő alatt!

 

  1. nap:

A hosszú út alatt Szabó Éva, szakmai vezetőtől kaptunk hasznos tanácsokat. Sok új dolgot tudtunk meg az útlevelünkről is, amely a legszebb Európában.

A határátkelés után csatlakozott hozzánk Bíró Andás, a helyi idegenvezető is. A késő délelőtti órában Munkács vára következett, ahol részletes tájékoztatást kaptunk a vár történelméről. Megtudtuk még, hogy itt őrizték a Napóleon elől menekített magyar Szent Koronát. Petőfi Sándor is ellátogatott ide, és a következőket írta:

„Itt tűzé föl piros zászlaját a Szabadságnak Zrínyi Ilona.”

A Rákóczi és Zrínyi Ilona kultusz nemcsak a várban van jelen, hanem egész Kárpátalján.

A várlátogatás után Makkosjánosiba, a Helikon Hotelbe mentünk, ahol elfoglaltuk szállásunkat. Rövid pihenő következett. A közös vacsorát Mezőkaszonyban, a Kulacs Étteremben költöttük el, ahol a finom ételek előtt nagy meglepetésben volt részünk.

A helyi művészeti iskola tanulói felkészítő tanárukkal együtt megható műsort adtak elő.

A szavalatok, a gitár- és furulyakísérettel előadott dalok hallgatása közben elszorult a szívünk. Szem nem maradt szárazon, amíg a magyarságról, a hazáról szóló sorokat hallgattuk. Köszönet érte a fellépőknek és az étterem tulajdonosának, Sass Enikőnek.

2 nap:

Reggeli után Badalóba indultunk, ahol találkoztunk az önkormányzat vezetőivel, polgármester úrral, jegyző asszonnyal. Meglátogattuk a helyi iskolát, óvodát, beszélgettünk az ott dolgozó pedagógusokkal, gyerekekkel. Kicsi betekintést kaptunk a település életébe, az önkormányzat működésébe. Átadtuk adományunkat az helyi iskola vezetőjének, aki nagyon meglepődve, de annál nagyobb örömmel vette át. Az idő gyorsan elrepült, indultunk Tiszaújlakra, ahol a Turul emlékművet tekintettük meg. Visszatérve Beregszászon sétáltunk a belvárosban, majd visszatérünk a szállásra.

Vacsora után Benére indultunk. A Parászka pincészetben vidám borkóstoláson vettünk részt. A fiatal tulajdonos, Parászka László gondoskodott a jó hangulatról hihetetlen humorával és nagy szakértelmével.

 3.nap:

Reggelit követően a munkácsi piacon tettünk látogatást, majd indultunk a Vereckei hágóhoz.

Hosszú utazás után a Vereckei-szoroson át, az Árpád-vonalat tanulmányozva a Vereckei – hágóhoz értünk. Itt megtekintettük a különleges emlékművet, főhajtással emlékeztünk honfoglaló őseinkre és elénekeltük a magyar Himnuszt. Minderre zuhogó esőben került sor, de érdekes, hogy a Himnusz eléneklését követően kisütött a nap, így  csodálatos kilátásban volt részünk: gyönyörködhettünk a Borzsai havasok hófödte csúcsaiban.

Következő állomásunk: Szojva, ahol meglátogattuk a Málenkíj robot gyűjtőtábor helyén emelt emlékparkot. Megkoszorúztuk az emlékművet és megismerkedtünk az elhurcoltak döbbenetes tragédiájával.

A hosszú, fárasztó nap után élményekkel telve értünk vissza a szállásunkra.

4. nap

A program Nagyberegben folytatódott, ahol a középiskola falai között találkozhattunk a Népművészet Érdemes Mesterével, Antonikné Polónyi Katalinnal, aki bevezetett minket a szövés mesterség rejtelmeibe. Csodálatosan szép kézi szövésű terítőket, díszpárnákat tekinthettünk meg.

Közös ebéd következett a „Serkert” Étteremben, ahol elbúcsúztunk és elindultunk a határ felé. Az esti órákban már Rudabányán voltunk.

A beszámoló végén köszönetünket fejezzük ki, mindazoknak, akik lehetővé tették és támogatták ezt az utat. Élményekkel gazdagodva, feltöltődve érkeztünk haza.

Köszönet az autóbusz vezetőjének, Nádasdi József úrnak, aki mellett biztonságban érezhettük magunkat még a kátyúkkal tarkított szerpentineken is.

Rendkívül hálásak vagyunk Bíró Andrásnak, az idegenvezetőnknek, aki fiatal kora ellenére óriási lexikai tudással rendelkezik és ezt át is tudja adni: egyszer fanyar humorral, máskor a könnyeivel küszködve, ahogy a helyzet megkívánja. Személyében igazi magyar embert ismerhettünk meg, aki rendkívül büszke a magyarságára.

Köszönet  a Kárpátalján élő magyarságnak, akik a nehézségek ellenére is megtartották magyarságukat, őrzik és ápolják anyanyelvüket, hagyományaikat, kultúrájukat.

 

vissza