2017.05.11.-13. A Visontai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Erdélyben

 

Határtalanul! program
Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek c. pályázat
Pályázati azonosító: HAT-16-01-0106
Három felejthetetlen nap Erdélyben

A Visontai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola a Határtalanul program keretében a határon túli irodalom, történelem és kultúra megismerését célzó tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben 2017. május 11-13 között.

Első állomásunk Nagyvárad volt, ahol idegenvezetőnk irányításával megtekintettük a Szent László székesegyházat, Nagyvárad alapítójának, Szent Lászlónak a szobrát a Püspöki palota kertjében, a Fekete Sas Palotát, a Holdas templomot, emlékmúzeumát, majd a sétálóutcán a Holnap Irodalmi Társaság alapítóinak szoborcsoportjával fényképezkedtünk.

Nagyszalontán Arany János szülőházánál a "bólingató eperfa" lombja alatt hűsöltünk, majd a Csonkatoronyban a költő emlékmúzeumát tekintettük meg. Este a helyi gyermekotthon lakóival ismerkedtünk meg a szálláshelyünkön, ahol közösen kézilabdáztak, futballoztak és kosárlabdáztak gyermekeink a vendéglátókkal.

Másnap Arad városába utaztunk, ahol az Aradi 13 vértanú emlékművét és a Szabadság- szobrot koszorúztuk meg, valamint az aradi Városháza színes üvegablakait is megcsodáltuk.

Délután Marosillyén Bethlen Gábor szülőházában a fejedelem életével és munkásságával ismerkedtünk. Megnéztük a felújított Veres bástya átadására készült kisfilmet, amelyben Böjte Csaba az árva gyermekekhez hasonlítja a gondozatlan történelmi emlékhelyeket.

Ezután Dévára utaztunk, ahol először "magos Déva várát" ostromoltuk meg - felvonóval, majd a szállásunkat foglaltuk el a Dévai Szent Ferenc Alapítvány házában, és az ott lakó gyermekekkel találkoztunk.

Harmadnap Torda felé vettük az irányt, ahol a múzeumként működő sóbányába mentünk.
 Az időjárás innen már nagyon csapadékosra fordult, de a csapatnak ez nem szegte kedvét.
Csucsán megnéztük a Boncza-kastélyt, Körösfőn a helyi református templomot.
Népművészeti emlékeket is vásároltunk, majd a Királyhágóról visszatekintve búcsút vettünk Erdélytől.Örök emlék marad mindannyiunk számára ez a kirándulás!

vissza