2018.04.08.-11. A Szerencsi Bolyai János Katolikus Általános Iskola

 

„Ha kimondom azt a szót Erdély….”

Számunkra, ez a mondat tartalommal telítődött meg, hiszen a Határtalanul program keretében 2018 április 8-11-ig négy felejthetetlen napot tölthettünk el Erdélyben. A sikeresen elnyert pályázatot követően nagy izgalommal kezdtük meg a hetedikes diákokkal a készülődést az útra. Az útiterv alapján minden egyes helyszínről információkat szereztünk, és elkezdtük összegyűjteni adományainkat is, melyet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gyermekotthonaiba szántunk. Az utazás nem csak térben, hanem időben, és lélekben is megvalósult.

Megelevenedett a történelem, valósággá váltak a mondák, a balladák, és versek. Éreztük, és értettük mit jelent magyarnak lenni a Kárpát medencében. Királyhágó, Torda, Nagyenyed, Gyulafehérvár, Marosillye, Vajdahunyad, Lippa, Mária-Radna, Arad, Nagyszalonta és Nagyvárad valamint Déva voltak utunk főbb állomásai.

Ebből a felsorolásból is látszik, hogy, amiről a gyerekek eddig csak tanultak, az most mind kézzelfogható valósággá vált, mélyen belénk ivódott. Böjte atya mindkét házában, Déván és Nagyszalontán is minden kínálkozó lehetőséget megragadtunk arra, hogy minél több időt töltsünk a gyerekekkel, minél jobban megismerjük őket.

vissza