2018.04.12.-15. A Balatoni és a Borsodszentgyörgyi Általános Iskola Erdélyben

 

Lelki megújulás: Erdély útjain a balatoni és a borsodszentgyörgyi diákok
„Vegyetek példát hazánk nagyjairól..!”

Az EMMI támogatásával, ez év április 12-15-én a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola balatoni és borsodszentgyörgyi 7. osztályos tanulói 29 fővel és 3 kísérő tanárral 4 napos utazáson vettek részt az Erdélyhez tartozó Partium területén.
A HAT-17-01-00131 azonosító számú "Határtalanul!" pályázat keretében az utazás céljai között szerepelt a határon túli bazilikáink, templomaink meglátogatása. Szállásukat a Dévai Szent Ferenc Alapítvány biztosította. Nagyszalontán a gyermekotthonban bemutatták iskolájukat az ott élő gyerekeknek és átadták a nekik hozott adományaikat. Útjuk során felkeresték Petőfi Sándor és Arany János életének legfontosabb állomásait. Koltón a rendhagyó irodalomórán sok új információval gazdagodtak a költő életéről, baráti kapcsolatairól és Szendrey Júliához fűződő szerelméről. A kastély parkjában megkoszorúzták a költő és felesége egészalakos szobrát, megtekintették Petőfi somfájának maradványát a kőasztallal, ahol verseinek nagy részét írta.

Útjuk az erdődi várhoz is vezetett, melynek kápolnájában zajlott 1847-ben a házasságkötésük.Sok régi magyar történelmi múlttal rendelkező várost látogattak meg. Jártak Nagyváradon a Szent László Bazilikában, Arany János szülőhelyén, Nagyszalontán, irodalmi megemlékezéssel tisztelegtek nemzetünk híres költőjének emlékhelyénél. Élményekben gazdagon tértek haza.

vissza