2018. 05. 06-09. A Gyöngyösi Kálváriaparti Általános Iskola Felvidéken

 

2018. 05. 06-09. A Kálváriaparti iskolások Csallóközben csavarogtak

A 2017-18-as tanévben Felvidékre utaztunk a Határtalanul pályázat keretében a hetedikesekkel. Most a Csallóközt és Pozsonyt vettük célba, vagyis Szlovákia dél-nyugati részét jártuk be a kirándulás 4 napja alatt. A "bázisunk" Somorján, egy Pozsonyhoz közeli kisvárosban volt, ahová az első napunk estéjén érkeztünk meg, s egy kollégiumban kaptunk elhelyezést. Onnan indultunk reggelente az aznapi kirándulásra. Nagyon szép és érdekes helyeket látogattunk meg. Volt egy helybéli idegenvezetőnk, Tuba Lajos, aki igazi Csallóköz szakértőként nagyon sokat mesélt nekünk a helyi nevezetességekről, és elvitt olyan helyekre, mint pl. a Slovakia Ring, ami nem volt benne az eredeti programban, de nagyon örültünk neki.
A 2. napon meglátogattuk a somorjai Corvin Mátyás Alapiskolát, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Kölcsönösen bemutatkoztunk egymásnak. Mi az iskoláról szóló kisfilmünkkel és néhányunk szóbeli beszámolójával vívtuk ki a vendéglátóink szimpátiáját. Tőlük három diák tartott ppt-vetítéssel egybekötött szóbeli beszámolót az iskolájukról és a városukról. Aztán kimentünk az udvarra, a műfüves focipályára, s két mérkőzést játszottunk.
A 3. napot Pozsonyra és környékére szántuk. Gyönyörű volt a pozsonyi vár és az óváros. Számos történelmi emlék és épület emlékeztetett bennünket a közös múltra, arra, hogy Pozsony a történelmi Magyarország egyik központja volt.  Magyar királyokat koronáztak és magyar országgyűléseket tartottak ebben a városban évszázadokon át. Néhány kilométerre található Pozsonytól a Dévényi vár, az egykori Magyarország nyugati kapuja. Szintén történelmi jelentőségű helyszín, de emellett lenyűgözően szép a fekvése, a Duna és a Morva folyók találkozásánál.
A 4. nap programjából a Mikszáth emlékházat emelhetjük ki. A házban található kis kiállításon olyan tárlatvezető várt bennünket, aki igazán közel hozta hozzánk Mikszáth Kálmán személyét. Szinte odavarázsolta, életre keltette a "nagy palócot", az őt idéző tárgyak, dokumentumok közé.
Nagyon sok élményben volt részünk még a felsoroltakon kívül is, de ezekről meséljen az a több száz fotó, amit utunk során készítettünk.
Útvonalunk:
1.nap: Komárom, Dunaszerdahely, Szlovakia Ring, Somorjai szállás


2.nap: Somorja, Corvin Mátyás Alapiskola, Jókai vízimalom, Bősi vízierőmű, 


3.nap: Pozsony, Sandberg, Dévényi vár


4.nap: Alsó-Sztregova, Madách kúria, Mikszáthfalva (Szklabonya), Mikszáth Kálmán emlékháza

 

vissza