• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

2018.05.19.-22. A Ménfőcsanaki-iskola Erdélyben

 

Petőfisek Petőfi nyomában

Névadónk Petőfi Sándor erdélyi emlékhelyeit kerestük fel a Határtalanul kirándulás keretében.

A Ménfőcsanaki-iskola 44 tanulójval és 4 kísérő tanárával megtekintettük a  nagykárolyi kastélyban azt a báltermet, ahol a költő megismerkedettSzendrey Júliával, majd Szatmárnémetiben, a Püspöki Palotában azt az oltárt, ahol örök hűséget fogadott egymásnak a híres szerelmespár.

A koltói kastélyba is eljutottunk, ahol az ifjú pár mézesheteit töltötte. Itt született a „Szeptember végén” c. költemény .A vers elszavalása és a rövid megemlékezés után, nemzeti szalagos koszorút helyeztünk el. A Határtalanul kirándulásunk másik kiemelt programja az Arany-Emlékévhez kapcsolódott. Eljutottunk az idei évben megújult Csonka Torony látogatóközpontjába, amely Arany János és családja leggazdagabb tárgyi hagyatékát őrzi és rengeteg eredeti Arany kéziratot mutat be. A Petőfisek szavalatukkal felidézték a Csonka Torony egykori lakójának Toldi Miklósnak az alakját. Majd elsétáltunk a 200 évvel ezelőtt született Arany János szépen rekonstruált szülőházába is.  A további napokban jártunk Nagyváradon az Ady Emlékmúzeumban, megcsodáltuk a szecessziós palotákat és a Szent László Székesegyházban kegyelettel adóztunk a Lovagkirály emléke előtt. Megtekintettük a győri Szent László hermához nagyon hasonló, díszesebb ,de később készült , nagyváradi fejereklyét is. Nagybányán Európa legnagyobb ásványi kiállításában gyönyörködhettünk. Szatmárnémetiben az egykori országgyűlési képviselő Kölcsey Ferenc szobra előttközösen elénekeltük a Himnuszt. Ellátogattunk két Böjte Házba is. Nagyszalontán az ajándék- átadás után közös énekléssel zártuk a napot. A székelyhídi gyermekotthon lakóinál kevesebb időt töltöttünk, de a kicsi gyerekeknek így is nagy élmény volt látogatásunk.

A Ménfőcsanaki PetőfiIskola diákjai harmadik alkalommal vettek részt az EMMI támogatásával határon túli kiránduláson, közel 150 tanuló részesülhetett így feledhetetlen történelmi és közösségi élményben.

A kép a nagyszalontai Csonka torony bejáratánál készült.

A képet és a szöveget beküldte Szilbekné Cseh Györgyi intézményvezető.

 

 

vissza