• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

2018.05.22.-25. A Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola Kárpátalján

 

Verecke híres útján jöttem én

A „Határtalanul!” program keretében, HAT-17-01-2017-00924 azonosító számon, Verecke híres útján jöttem én című pályázat elnyerésével a Miskolc-Diósgyőri Református Általános  Iskola és Óvoda 40 hetedikes tanulója és kísérő tanáraik Kárpátaljára látogattak.

Célunk a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése, a határon átnyúló kapcsolat építése, segítségnyújtás a Kárpátalján nehéz helyzetben élő magyar lakosság támogatása volt.

A pályázat előírása szerint felkészítő foglalkozásokat tartottunk a következő témákban:

Kárpátalja természeti kincsei, magyar irodalmi emlékek Kárpátalján, a trianoni békeszerződés következményei Kárpátalján, határon túli magyarság mindennapjai, történelmi emlékhelyeink, honfoglalás.

2018. május 22 és 25-e között négy felejthetetlen napot töltöttünk Kárpátalján. Ungvár, Munkács, Beregszász mellett jártunk Csetfalván, tisztelettel adóztunk és koszorúztunk a szolyvai emlékparkban, a Vereckei-hágónál. Jártunk a sárosoroszi iskolában ahol műsorral leptük meg az ott tanuló diákokat, majd ajándékainkat átadva megkezdődött az ismerkedés, baráti kapcsolatok építése. Nagyberegen ellátogattunk a Líceumba, és a Beregi Szőttes Múzeumba.

Hazaérkezésünk után értékelő órákon felelevenítettük utazásunk minden pillanatát, az eseményeket, meghallgattuk egymás beszámolóját, megnéztük az általunk készített képeket, videó felvételeket. A képanyagból prezentációt készítettünk, mely az iskola tornatermében a Nemzeti összetartozás napján bemutatásra került. Tablót készítettünk a malenkij robot témakörből. Játékos vetélkedőt tartottunk Szeretlek Kárpátalja címmel. Tanáraink is értékelték a projekt megvalósulását, hogy a tervezett célok mennyire és milyen módon valósultak meg.

Élményeinket átadva kedvet ébresztettünk a hatodikosokban a jövő tanévben egy hasonló programban való részvételre.

Miskolc, 2018.06.05.

vissza