2018.10.16.-19. Az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakk. Iskolája és Műv. Szakgimnáziuma Kár

 

Kárpátaljai barangolások

2018. október 16-án korra reggel indultunk Kárpátalja irányába. Kellemes időjárás kísért végig minket az október 19-éig tartó kiránduláson. Pedagógusok és tanulók sok-sok új ismeretet, élményt kaptunk a jól megszervezett, mozgalmas napok alatt.

Az első napon Munkács várába látogattunk, ahonnan gyönyörű panorámában tárult elénk Verecke. Rákóczi életének színterén legendákkal, népszokásokkal, történelmi eseményekkel ismertetett meg minket az idegendvezető.

A második napot a Péterfalvi Református Líceumban töltöttük, ahol „dobozképeket” készítettünk, így idéztük meg nagy történelmi személyiségünk II. Rákóczi Ferenc emlékét. Nagyon kedves, szeretetteljes fogadtatásban részesültünk a vendéglátók részéről.

A harmadik napon a szolyvai emlékparkban róttuk le kegyeletünket a „málenkíj robot” áldozati előtt tisztelegve. Napsütéses időben indultunk a Borza havasokon át libegőzni, hogy a Kápátok vonulatai feledhetetlen látványban részesítsenek.

Beregszentmiklós várkastélyában kicsit romos falak fogadtak, de tudtuk, hogy e helyszín volt tanúja Zrínyi Ilona és Thököly Imre mézesheteinek. II. Rákóczi Ferenc itt töltötte – száműzetése előtt – magyar földön utolsó éjszakáját.

A negyedik napunkat a beregszászi, ma is működő, felújított zsidótemplom meglátogatásával kezdtük.Az ismertetést tartó idős néni felhívta a figyelmet a festett üvegablakok szépségére, amelyeken a Tóra-tekercseket ábrázolták.

A másfél órás határátlépés után sok-sok élménnyel gazdagon értünk haza.Kárpátalja izgalmas terület, sok-sok látnivalóval, érdemes ide ellátogatni.

 

vissza