Erdélyi kalandozások

 

2016. április 18-21. között az Abasári Aba Sámuel Általános Iskola húsz 7. osztályos tanulója tanulmányi kiránduláson vett részt Erdélyben.

. Ez az utazás a Határtalanul HAT­_15_05_0083 számú „Erdély felé a szívem felragyog…” elnevezésű pályázaton keresztül valósulhatott meg.

Az indulást izgatott készülődés előzte meg: felidéztük az úti célunkhoz kapcsolódó ismereteket, ajándékokat terveztünk, felajánlásokat gyűjtöttünk a Szent Ferenc Alapítvány által fenntartott otthonokban élő gyerekeknek.

Aztán végre elérkezett a várva várt hétfő, útra kelt az osztályunk.

A négy nap során – hála idegenvezetőnknek – nagyszerű programokban volt részünk. Egészen más a tanórákon könyvből tanulni Arany Jánosról, mint Nagyszalontán a költő szülőhelyét bejárni, a Családi kör című versből megismert eperfa alatt verset mondani, vagy éppen megmászni a Csonka-torony száz lépcsőjét.

 Rengeteg emlékhelyet felkerestünk: Nagyvárad, Nagyszalonta, Arad,Máriaradna, Déva, Marosillye, Vajdahunyad, Csernakeresztúr, Gyulafehérvár, Nagyenyed látnivalói közelebb hozták hozzánk az iskolai tanórákon elsajátított irodalmi, történelmi, néprajzi, földrajzi és egyéb ismereteket.

És akkor még nem beszéltünk a páratlan szépségű természeti környezetről! Igazi élmény volt megmászni a Solymosvárhoz vezető meredek utat, bebarangolni a csodálatos Tordai-hasadékot.

Utazásunk napjai ugyan gyorsan elrepültek, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva tértünk haza.

 

vissza