• Nagyvárad

    Nagyvárad

  • Tordai sóbánya

    Tordai sóbánya

  • Pozsony

    Pozsony

  • Kassa

    Kassa

  • Szerbia

    Szerbia

  • Erdély

    Erdély

  • összefogás

    összefogás

  • Erdély

    Erdély

Gubányi Károly Általános Iskola - 2015. május 18-21.

 

Gubányi Károly Általános Iskola - 2015. május 18-21.

Pályázati azonosító: HAT-14-01-0248

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program keretében pályázati felhívást hirdetett a 2014-es évben, amelyen a Gubányi Károly Általános Iskola sikeresen pályázott (pályázati azonosító: HAT-14-01-0248). Ennek köszönhetően iskolánk harminckilenc hetedik évfolyamos tanulója és öt pedagógusa 2015. május 18-21-ig erdélyi tanulmányi kiránduláson vehetett részt jelentős állami támogatással.

A pályázat lehetőséget nyújtott arra, hogy a gyermekek megismerkedhessenek a határon túl élő magyar közösségek tagjaival, kultúrájával, épített és természeti örökségével. Pályázatunk választott témája irodalmi illetve történelmi hagyományaink megismerése és ápolása volt, ezért a program és az útvonal összeállításánál arra törekedtünk, hogy a gyermekek minél szélesebb körben találkozhassanak a határon túl fellelhető magyar irodalmi és történelmi hagyományok ápolóival. Továbbá alkalmuk nyílt arra is, hogy ellátogathassanak olyan helyekre, ahol a magyar kultúra nagyjai éltek és tevékenykedtek.                

A négy nap alatt a diákok meglátogatták Nagyváradot, Nagyszalontát, Nagyenyedet és Dévát, ahol irodalmi ismereteiket frissítették fel illetve bővítették. Történelmünk és a magyar építészet nagyjaira pedig Aradon, Marosillyén, Vajdahunyadon és Gyulafehérváron emlékezhettek.

A kirándulás programjai közül természetesen nem hiányozhatott az sem, hogy a természeti szépségekben is gyönyörködhessenek. Utazásunk második napján a Lippán található Solymos várához kirándultunk. Az embert próbáló meredek megmászása után festői táj tárult elénk. A gyermekek körében nagyon népszerű úti cél volt Torda, ahol megcsodálhatták a Tordai-hasadék monumentalitását, majd a tordai sóbányába is eljutottak. Itt a szakszerű idegenvezetés után a tanulók felfedezhették a modern föld alatti látogatóközpontot is.

 Utazásunk során a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban kaptunk szállást. Megismerkedtünk az alapítvány tevékenységével, az itt élő gyermekek nehéz sorsával is. Az ottani gyerekek elbeszélései alapján betekintést nyerhettünk a határon túli fiatalok hétköznapjaiba, küzdelmeibe.       

Bízunk benne, hogy a jövőben is lehetőségünk lesz pályázni hasonló támogatásra, hiszen mindannyian felejthetetlen élményekkel tértünk haza. 

vissza