Miskolci Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakgimnázium Felvidéken

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! címmel pályázatot írt ki, melyen iskolánk már második alkalommal sikerrel indult. A 10. és a 11. évfolyam 22 diákja vett részt a háromnapos programon 2017. március 20-22-én.

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok kiépítése, személyes kapcsolatok kialakítása és elmélyítése, a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése. A diákok osztályfőnökük és szaktanáruk kíséretében keresték fel a Felvidék legfőbb kultúrtörténeti és természeti értékeit, illetve egy közös projekten dolgoznak testvériskolánk diákjaival.

Utunk első állomása így a királyhelmeci Stredna Odborna Skola - Szakközépiskola volt, ahol a közös programon résztvevő kortársak először találkoztak, ismerkedtek, illetve a két iskola tanárainak az eszmecseréje is megtörtént. Az intézményben folyó oktatást a tanórákon figyelhették meg a tanulóink, majd vendéglátóink egy közös városnéző sétára invitáltak minket. Megtekintettük Királyhelmec belvárosát, a Csonkavárat, majd a Majláth-kastélyba látogattunk el. Vezetőink minden helyszínen részletes bemutatót tartottak a nevezetességekről. Mondhatni megkezdődött háromnapos időutazásunk a magyar kultúrtörténetben és a történelemben.

A csoport szállása a festői környezetben elterülő Deregnyőn volt. Innen indultunk másnap Homonnára, az Andrássy-család kastélyába. A gyönyörűen felújított épület mindnyájunkat lenyűgözött: a fiúk a legtovább a fegyverteremben időztek, a lányok a női szalonokban. Az Andrássyak jelentős birtokokkal rendelkeztek ezen a vidéken, így a következő megállónk Tőketerebesen szintén a történelmi család egyik kastélya volt, amelynek csodás parkjában tettünk sétát. Innen a várvédő Dobó kapitány sírjához igyekeztünk. Szülőhelyén, Dobóruszkán tettük tiszteletünket a templomban elhelyezett márvány síremléknél. A kirándulás 2. napját a vidék legkülönösebb múlttal rendelkező településén fejeztük be: Nagyszelmencen jártunk, a „kettévágott” faluban, ahol a fiatalok közvetlen közelről tapasztalhatták meg a 20. századi magyar történelem tanúságtevő községének életét.

Kirándulásunk 3. napját csomagolással, búcsúzkodással indítottuk, ugyanis szálláshelyünkről Borsiba igyekeztünk, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyére. Itt sem csalódtunk a helyi vezetőben: az idős úr mindent tudott a hely történelméről, a családi ereklyékről, nagy hatást gyakorolt a fiatalokra. A délutáni órákban érkeztünk meg a királyi városba, Kassára, ahol szintén gazdag városnéző programmal folytatódott az utunk. Az esti órákban érkeztünk Miskolcra, csodás élményekkel gazdagodva, és abban a reményben, hogy diákjaink számára is feledhetetlen marad ez az utazás.

A pályázati program folytatásaként hamarosan Miskolcon és környékén látjuk vendégül testvériskolánk diákjait és a kollégákat. Szeretnénk mi is hasonlóan gazdag programot, látnivalót kínálni számukra. Terveink szerint együtt fejezzük be a két iskola által megálmodott közösségi tér projektjét.

A programon résztvevő tanárok:

Petőné Tóth Ildikó és Lődár Ildikó

vissza