2019.05.05.-08. Között a Tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

Kirándulás a Felvidékre

A Határtalanul! pályázat keretében megvalósult kirándulás maradandó élményekkel gazdagította a tanulókat. A Rákóczi-emlékévhez is kapcsolódó programok segítségével tovább gyarapíthatták ismereteiket, erősíthették magyarságtudatukat, hiszen felkereshettek olyan fontos történelmi-irodalmi emlékhelyeket, mint például Késmárk, Lőcse, Kassa, Krasznahorka. Az időjárás viszontagságai, a májusi hó csak fokozták a jó hangulatot, és emlékezetesebbé tették a túrát.

A projekt célja az volt, hogy a gyerekek ismerjék meg jobban a történelmi Magyarország Felvidékének legfontosabb nevezetességeit, kultúráját, az ott élő magyar emberekkel, gyerekekkel, ismerkedjenek meg, beszélgessenek velük, és ismerjék meg mindennapjaikat.

A gyerekek számos történelmi magyar emléket megtekintettek, megismerték a történetüket. Teljes képet kaptak a programsorozat által a felvidéki magyar emberek életéről. Az út során megváltozott a gyerekek véleménye az ott élő emberek helyzetéről.

Az előkészítő foglalkozást rendhagyó óra keretében szerveztük meg. A gyerekek ennek megfelelően ismeretet szereztek a meglátogatni kívánt terület földrajzi, történelmi, kulturális jellegzetességeiről. A gyerekeknek remek motiváció volt annak érdekében, hogy a kirándulás előtt önállóan ismerkedjenek a helyszínekkel kapcsolatban. Jó pár gyerek ezt meg is tette szerencsére.

A kirándulás témája a Rákóczi-év miatt a II. Rákóczi Ferenchez kapcsolódó felvidéki települések, nevezetességek felkeresése volt. A tematika szempontjából jól teljesítettük a programokat. A fejedelemhez, vagy családjához kapcsolódó helyszíneket felkerestük, megemlékeztünk róla, bizonyos emlékhelyeken megkoszorúztuk történelmünk nevezetes alakjait. Megnézhettük az Andrássy mauzóleumot, Krasznahorka várát is meglátogattuk, és a nap folyamán Betléren az Andrássy-család vadászkastélyába is látogatást tehettünk. A kastályhoz tartozó kertben is tettünk egy sétát.

Iglón a főtéren sétáltunk, amelynek nevezetessége az alakja. Megemlékeztünk Csontváry Koszka Tivadarról. Lőcsén megismerkedtünk a „fehér asszony történével, meglátogattuk a városházát, és a Szt. Jakab templomot. Késmárkon az evangélikus fatemplomnál jártunk, illetve Thököly István síremlékét koszorúztuk meg. A Thököly várban sétát tehettünk.

Kassán a dómban Rákóczi sírját megkoszorúztuk, és elénekeltük a magyar Himnuszt, elsétáltunk megnézni a Miklós börtönt, és a rodostói házat, ahol rendhagyó történelem órán vehettünk részt.

Rosznyón Andrássy Franciska szobránál koszorút helyeztünk el.

Rimaszombaton sétáltunk a főtéren, megtekintettük Blaha Lujza és Petőfi Sándor szobrát, és meglátogattuk a Tompa Mihály Alapiskolát.

Fakultatív programként túrázhattunk a még akkor is havas Magas-Tátrában.

Találkoztunk a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola diákjaival, ahol pedagógusok és gyerekek egyaránt eszmecserét folytattak a magyarsággal kapcsolatban. Nagy örömmel mutatták, és büszkélkedtek az iskolájukkal. A problémáikat is megosztották velünk, ami nagyon megdöbbentette az iskola tanulóit. A találkozásunk végén megajándékoztuk a rimaszombati gyerekeket, aminek nagyon örültek, és illedelmesen megdicsérték.

Az értékelő óra keretében a gyerekekhez behívtunk az alacsonyabb évfolyamokból néhány gyerekeket, és nekik kellett elmondaniuk az élményeiket, hogy motiváljuk őket ennek a programnak a szeretetére.

A gyerekek rendkívül színes beszámolókat készítettek, amelyeket powerpoint formájában mutattak meg nekünk. A bemutatók színesre sikerültek, kép-és hanganyaggal töltötték meg a bemutatóikat. Az óra végén a felügyelő pedagógusok is összegeztük a kirándulást, és annak eredményét.

Az élménydús kirándulásra tanulóink sokáig emlékezni fognak, ismereteik bővültek, nemzettudatuk megerősítést nyert.

 

vissza