Szabadság-szerelem e kettő kell nekem

2020.04.14.

Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének beteljesedését, szerelem és szeretet egyetemes érzését, a tanösvényt végigjárva, (Nagyvárad, Székelyhíd, Gálospetri, Nagykároly, Tiborszállás, Erdőd, Szatmárnémeti, Nagybánya és Koltó érintésével) az idelátogató 7. osztályos diákokat.

„Szabadság, szerelem!                                            

E kettő kell nekem.

Szerelmemért föláldozom az életet,

Szabadságért föláldozom Szerelmemet.”

A határtalanul programok egyik tematikus programját ajánljuk Erdélybe.Számodra mi jelent a szabadság? És ha választanod kéne a szerelem és a szabadság között, akkor melyiket választanád?Petőfi számára a szerelemnél, sőt, még az életnél is többet jelentett a szabadság. De vajon létezhet-e a kettő együtt? Lehetséges-e egy kapcsolatban megélni a szabadságot, és viszont: lehet-e szabad az ember, ha elköteleződik?Ez az utazás egy kis osztályfőnöki óra vagy lelki barangolás is lehet ,ahol a szabadság a szerelem és a Petőfi életútjához kapcsolódó érzésekről beszélünk.

Programtervezet:


1.nap

Nagykárolyban megtekintjük az Ybl tervei alapján felújított 600 éves kastélyt. Károlyi Gyula miniszterelnök kapcsán beszélünk a Trianonhoz vezető útról. Ezt követően elsétálunk az Aranyszarvas fogadóhoz,ahol először pillantotta meg Petőfi Szendrey Júliát. Felidézzük Petőfi szerelmi költészetét.  
Majd utunkat tovább folytatjuk .
Erdőd környékének sík területéből már messziről kitűnik az alacsony dombtetőt koronázó műemlék jellegzetes részlete, a kerek torony. Hunyadi Mátyás király 1481-ben kedvelt hívének Drágffy Bertalan pohárnokmesternek engedélyt adott, hogy a birtokán bárhol várat építhessen. Az erdődi várkastély volt otthona Szendrey Júliának, A kastély kápolnájában tartották 1847. szeptember 8-án Petőfi és Szendrey Júlia esküvőjét. Rendhagyó irodalomóra keretein belül idézzük a szerelmi költészet elemeit.

Majd tovább indulunk Szatmárnémetibe,ahol  az egykori Pannónia Hotel épületét nézzük meg, majd a Püspöki palotához tanulmányozása lesz a következő pontunk.
A Református láncos templomnál felidézzük  a reformáció korszakát.
Majd az erdődi oltár másolatát tekinthetjük meg a Székesegyházban.
Ezek után Koltó irányába vesszük utunkat.
Szállás Koltón,vacsora
Este táncház a helyi közösség fiataljaival.

2.nap  

Reggeli után Koltón teszünk látogatást ,ahol Petőfi és Szendrey Júlia a mézesheteit töltötte.
A Szeptember végén című vers gondolaitaival látogatunk a Mikes kúriába.
A Mikes kúria mellett működő magyar nyelvű  általános iskolában ismerkedünk a helyi diákokkal és közösen sétálunk el a híres som fához, ahol elszavalja Petőfi „Szeptember végén” című versét. Végezetül megkoszorúzzuk a költő szobrát .
A Vajda forrásnál megkóstoljuk az igazi felüdülést biztosító forrásvizet.
Búcsút veszünk Koltótól és folytatjuk az utunkat és az egyik legnagyobb magyar szülőházához indulunk. Hiszen Kölcsey Ferenc,nemzeti imánk megalkotójának egy irodalmi emlék kiránduláson szerepe van. A szülőház és az emlékhely megtekintése.
Következő állomás Székelyhíd.
Böjte Atya Gyermekotthonában a Szerelem ösvény Petőfi útján program egyik részéhez  kapcsolódik.
Foglalkozás a helyi vezető segítségével a szabadság-szerelem kérdéséről.

Vacsora,szállás

3.nap  

Székelyhíd reggeli után indulás Petőfi és Arany barátságának helyszínére Nagyszalontára.
Rendhagyó irodalomóra keretében ismerkedés Petőfi és Arany barátságával.
Kiemelten Arany János életéhez kötődő versek ,szemelvények olvasása:
Arany szülőházának megtekintése.
A temetőben pedig Arany Juliska sírjának megkoszorúzása.
Látogatás az Arany János Elméleti Líceumba.
Nagyvárad esti séta a nagyváradi várnál.

 Szállás ,vacsora

4.nap

Reggeli után látogatás Nagyváradon
Bihar megye székhelye a Partiumban, a Körösvidéken, a Sebes-Körös partján
A 11. századi I. László magyar király helyezte a bihari püspökséget, akit a székesegyház elkészülte után itt is temettek el. A város a török hódoltság ideje alatt többször gazdát cserélt, végleg 1692-ben szabadult fel. 1920-ban, a trianoni békeszerződés nyomán került Romániához, korábban a Magyar Királysághoz .

Püspöki Székesegyház, Szent László-szobor, Püspöki Palota, Kanonok sor, belváros, Holdas templom, Szigligeti Ede színház.

Kora délután indulás haza.

Belépőjegyek:

Nagykároly
Erdőd
Koltó
Szatmárnémeti
Székelyhíd
Arany János Emlékmúzeum
Arany porta
Nagyváradi Püspökség a Kincstár nélkül

A Kincstár látogatást külön egyeztetni kell! A programváltoztatás jogát utasaink biztonságos utaztatása érdekében fenntartjuk!

Jó készülődést,kellemes utazást kíván a Scool-Túra csapata!

vissza