A Szepesség csodálatos hegyei és mesés völgyei

2020.02.11.

A Szepesség csodálatos hegyei és mesés völgyei

A Határtalanul programok történelmi kirándulása ezúttal a nagy magyar vármegyék közül a Gömört, Tornalját, Abaújt és a Szepességet foglalja magába.

A SZEPESSÉG, SZLOVÁKIA KINCSESLÁDÁJA, sok mindenben Svájcra hasonlít. Szepes-megyét egy svájci kantonhoz hasonlíthatjuk. A kantonoknak is saját önkormányzatuk, sajátos kultúrájuk van; ehhez hasonlóan a megyék itt is önálló életet éltek. Saját nyelvjárásuk, népviseletük van, saját mondáik keletkeztek. De a megyék lakosai jellemükben, szokásaikban is különböznek. Mindegyik megye egyedi sajátságokkal rendelkezik. Műveltséggel, egyediséggel, és mindenekfelett a legtöbb természeti szépséggel megáldott megyék közé tartozik a Szepesség. A Szepesség valóban gyönyörű és változatos természeti szépségeket kapott ajándékba. Északon a Magas-Tátra hatalmas és rejtelmes bércei határolják, melyek a Bélai-Tátrán keresztül a Pieninek egyedi tájába szelídülnek. Keletről a Lőcsei-hegység a híres Branyiszkóval határolja. Délről a Szepes-Gömöri-érchegység és a szomszédos Szlovák Paradicsom (Káposztafalvi-hegység) fantasztikus szirtjei és szurdokai képezik határát

Programtervezet:

1.nap

Kirándulásunkat Kassán kezdjük, Rákóczi nyughelyén.A város több fejedelmi nagyságnak adott otthont . Járt itt Bethlen fejedelem ,de igazán Rákóczi otthonának tartják a várost.
Belvárosi séta során megismerkedünk a II. Rákóczi Ferenc fejedelem életútjával.
Látogatás a Szent Erzsébet Székesegyházba, a Rodostó házba, melynek interaktív kiállítási anyaga szolgál alapul a fejedelem életútjának megismeréséhez. A Kassai Dóm kriptájában megkoszorúzzuk a fejedelem sírját és az emlékezés szalagait helyezzük el a szarkofágokon.
Térkép segítségével turista élményekhez juttatjuk a gyerekeket egy városi felfedező túrán.
a délutáni órákban találkozunk a helyi magyar nyelvű iskola diákjaival. Ismerkedés,barátkozás.A várostól búcsúzva a Tátra irányába vesszük utunkat.
Szállás:Iglón Vacsora. Vacsora után napi összefoglalót tartunk és megbeszéljük a következő napi programot.

2.nap

Reggeli után Lőcse városával ismerkedünk. A Szt Jakab templom meglátogatása ismerkedés Lőcsei Pál munkásságával, a reneszánsz szárnyasoltár felépítésével és a Lőcsei fehér asszony történetével. Majd a Mikszáth műből ismert városháza, és a főtér főúri házai áthatóbb tanulmányozása. Dramatikus játék a szégyenketrecnél.

Mikszáth Kálmán élete; Gyűjtsük össze a középkori városok királyi jogait!

Késmárk lesz a következő állomása a kirándulásunknak.Megnézzük az Evangélikus templomot, Thököly István síremlékénél koszorúzunk. A Thököly várat is megtekintjük. Kapcsolódunk a fő témánkhoz és Rákóczi családi viszonyait tárgyaljuk.

Majd visszatérünk Iglóra, ahol a belvárosban ismerkedünk a Tél és a Nyár utcával. Híres festőnkről, Csontváry Kosztka Tivadarról is megemlékezünk. 

Szállás, vacsora. Vacsora után napi összefoglalót tartunk és megbeszéljük a következő napi programot.


3. nap 

Reggeli után a Szepesi vár felfedezésére indulunk, majd a Zsigrai Szent László örökséggel ismerkedünk.

Szepes Káptalatalanon , a gótikus szárnyasoltár remekművének tanulmányozása.
Szepescsütörtökön látogatás a középkori monostorba.

Iglón szállás, és vacsora. Vacsora után napi összefoglalót tartunk és megbeszéljük a következő napi programot.


4.nap

Választható: délelőtt a Tamásfalvi kilátóba kirándulunk.
Meleg ebéd és ebéd után indulás haza.

Vagy

Reggeli után indulás Betlérre, ahol az Andrássy Család vadászkastélyába látogatunk el. Megnézzük a szépen felújított épületet és a benne található bútorkiállítást is. Krasznahorkán

 Andrássy Mauzóleumlátogatás, majd pillantás a közel múltban leégett várra.

Fakultatív programként: 

Gombaszögi barlang az Unesco világörökség természeti örökségeként nyilvántartott gombaszögi barlangba látogatunk. A barlang látogatható részének hossza 285 m.

Indulás haza.

Belépők:
Szent Erzsébet Dóm
Rodostóház
Lőcse Szent Jakab templom

Késmárk templomok
Zsigra

 Betlér

A belépőjegyek változhatnak az euró árfolyam változásának függvényében

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Jó utat és jó készülődést kíván a Scool-Túra csapata!

vissza