2017. 04. 29.- 05.02. A Nagyszekeresi Petőfi Sándor Általános Iskola Erdélyben

 

HATÁRTALANUL tanulmányi kirándulás

Az idei tanévben iskolánk is elnyerte annak a lehetőségét, hogy a hetedikes diákjaink elutazhattak Erdélybe a Határtalanul! program keretében. A négynapos kirándulás ideje alatt tanulóink két kísérő tanár és egy helyi idegenvezető irányításával ismerkedett az Erdély településeivel, természeti szépségeivel, s az ott élő emberekkel. Valamint irodalmi és történelmi eseményekkel is.

A kirándulást megelőzően, előkészítő órákat tartottunk tanulóinknak. Megismerték a Határtalanul! program célját, feladatait, és hasznos információkat kaptak a kirándulással kapcsolatban. Képek, filmek által ismerkedhettek a tanulók a természeti szépségekkel, gasztronómiával, településekkel. Az új információkat játékos formában, feladatlapokon kértük számon tőlük.

Elérkezett a várva várt nap. 2017.04.29-én 7 órakor Kisszekeresről indult a csoport. Csengersimánál léptük át a határt. Az idegenvezetőnk Szatmárnémetiben csatlakozott a csoporthoz. A nap folyamán jártunk Nagykárolyban, Erdődön, Nagybányán. Koltói szálláshelyünk elfoglalása után, a helyi Művelődési Házban moldvai és szatmári néptáncokból kaptunk ízelítőt.

A második napon meglátogattuk a Teleki kastélyt. Kolozsvár főterén a Mátyás szobrot és a Szent Mihály templomot, valamint jártunk a Házsongárdi temetőben is.

Harmadik nap délelőtt, Tordán a sóbánya bejáratánál általános tájékoztatást kaptunk az itt folyó bányaművelésről. Délután a Tordai hasadékhoz kirándultunk. Este a csoport meglátogatta a helyi gyermekotthonban élő gyerekeket, akiknek hasznos ajándékokkal kedveskedtünk.

Erdélyi kirándulásunk utolsó reggelén felkerestük a Torockói Néprajzi Múzeumot, majd Körösfőn a négy fiatornyos református templomot. Kirándulásunk utolsó állomása Bánffyhunyad volt, ahol gyönyörködhettünk a Kalotaszegi motívumokkal hímzett falvédőkben.

Az értékelő óra megtartására május 5-én került sor. Az óra első részében power point prezentációban mutattuk be iskolánk valamennyi diákjának kirándulásunk helyszíneit, az ott készített képeket. A képek révén újra átéltük az Erdélyben eltöltött négy nap csodálatos élményeit, felelevenedtek az emlékek, jó volt viszontlátni a gyönyörű tájakat. A képek segítséget nyújtottak az óra következő részében megrendezett vetélkedő feladataiban.  A gyerekek vegyes csapatokban, nyolc állomáson mérhették össze tudásukat. A csapat néhány tagja plakátot készítetett a kirándulásról. A vidám hangulatú verseny végén a gyerekek izgatottan várták az eredményhirdetést.

Ennek a kirándulásnak az emlékét örökre a szívünkbe zárjuk. Véleményünk szerint a projekt mindhárom szakasza nevelő, személyiségfejlesztő hatású volt.

Reméljük, hogy a diákság jelentős része a családjával vagy felnőtt korában még vissza fog térni Erdélybe.

 

vissza