2018. április 09-től 12-ig a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola Felvidéken

 

Határtalanul a Felvidéken

2018. április 09-től 12-ig a Határtalanul program keretébena Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola 7. osztályos tanulóitanáraikkal egy csodálatos felvidéki kiránduláson vehettek részt. Megismerkedhettünk a trianoni békeszerződésben Magyarországtól elcsatolt Felvidék földrajzával, történelmével, irodalmával, kultúrájával, az itt élő magyar lakosok helyzetével, életmódjával. Élő történelem, magyar irodalom, földrajz órákon keresztül látogattuk meg az emlékhelyeket. Kirándulásunk első helyszíne atornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskola volt, ahol találkoztunk tanárokkal, diákokkal, akiknek ajándékkal kedveskedtünk.

 Jártunk a Gombaszögi barlangban, ahol csodálatos cseppköveket láttunk, Füleken, a betléri Andrássy-kastélyban és a Mauzóleumban, Krasznahorkán a várban, ami kívülről is gyönyörű.Majd Igló nevezetes épületeit kerestük fel.

 Varázslatos túrán vehettünk részt a Szlovák Paradicsomban.

 Késmárkon megkoszorúztuk Thököly Imre sírját.

 Majd egy gyönyörű szög nélküli fatemplomot is megcsodálhattunk. Jókai regényének helyszínét is volt alkalmunk megtekinteni, felelevenítve A lőcsei fehér asszony történetét. A kirándulásunk Kassa híres épületeinek a felkeresésével fejeződött be. Megcsodálhattuk a Szent Erzsébet-főszékesegyházat, melynek a kriptájában a Himnuszt elénekelve megkoszorúztuk II.Rákóczi Ferenc földi maradványait. Láttuk az Orbán-tornyot, a Miklós-börtönt és a Rodostó házat, mely annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem száműzetésben élt, és halt meg.

Valamennyien sok új élménnyel, ismerettel, baráti kapcsolatokkal gazdagodva tértünk haza.

 

 

vissza