Miskolci Szakképzési Centrum Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola

 

Kárpátalja, 2016. május 28.-29.-30.

A Miskolci Szakképzési Centrum Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola tanári kara 2016. májusában a Határtalanul pályázatnak köszönhetően három napot tölthetett Kárpátalján.

Az utazás első napján a péterfalvi Kölcsey Ferenc Középiskola tantestületének vendégszeretetét élvezhettük. Nagy szeretettel fogadtak minket és mutatták be az iskolát és Péterfalva nevezetességeit, közöttük a Tiszaháti Tájmúzeum Péterfalvi képtárát a György Endre kastélyban és a tiszabökényi skanzent, ahol a Tiszahát jellegzetes falusi életébe tekinthettük be.

A három nap alatt felkerestük Magyarország történelmének fontosabb helyszíneit, emlékeit.

Voltunk Tiszaújlakon a Turulmadaras emlékműnél, a Szolyvai emlékparkban megemlékeztünk a málenkij robot áldozatairól, eljutottunk a Vereckei-hágóhoz. Az utóbbi két helyen elhelyeztük nemzeti színű szalagjainkat. Kellemes sétát tettünk a beregvári Schönborn-kastély kertjében.

Ungváron a vár és a Görögkatolikus Székesegyház megtekintése után végigsétáltunk a híres óvárosi hársfasoron. A munkácsi várban a Rákóczi szobornál ismét nemzeti szín szalagot helyeztünk el tiszteletünk jeléül.

Utunk utolsó állomása a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola volt, ahol idegenvezetőnk Karmacsi Zoltán, mint a főiskola tanára bemutatta nekünk a főiskola életét, eredményeit, és nehézségeit is.

A tartalmas napi programok után Mezőkaszonyban volt a szállásunk a Kulacs étteremben elköltött közös vacsora után.

A második este megható előadással leptek meg minket a mezőkaszonyi fiatalok, verssel, prózával, énekkel fejezték ki a magyarsághoz tartozásukat.

Rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza, átérezve a kinti magyarság életének nehézségeit.

 

vissza