Pusztadobosi Általános Iskola - 2015. május 04-07.

 

Pusztadobosi Általános Iskola - 2015. május 04-07.

A Pusztadobosi Általános Iskola hetedik osztályos tanulói nagyszerű lehetőséget kaptak. Négy felejthetetlen napot tölthettek a Felvidéken, 2015. 05.04 – 05.07-ig, a „Határtalanul” pályázatnak köszönhetően.

Május 4-én, reggel nyolc órakor indultunk a gyerekekkel. Kassáig meg sem álltunk. Itt gazdag programban volt részünk, mert először a Rodostóházat tekinthettük meg, majd Kassa Fő terét ismerhettük meg. A délután közepén indultunk el a szállásunkra – Rejdovára -, de közben megtekintettük a Krasznahorkai várat is. Igaz, hogy  nem tudtunk bemenni, de kívülről is nagyon szép volt az építmény.


A Gombaszögi Cseppkőbarlangnál 

A következő napon sem pihentünk, mivel Igló városának nevezetes épületeit tekintettük meg, majd Lőcse város történetét ismerhettük meg. A délután legnagyobb részét a négy hektárnyi területen elhelyezkedő Szepesi várban töltöttük, ahol a gyerekek önállóan fedezhették fel a vár összes zegét-zugát. Rejdovára menet még betértünk Kézsmárkra, ahol többek között az európai hírű, fából készült várat is megtekinthettük.

A harmadik napon sem pihentünk. Délelőtt a Rejdova környéki hegyekben túráztunk egy nagyot. Aztán ebéd után elindultunk Betlérre, ahol az Andrássyak kastélyát tekinthettük meg. Később utunkat a Gombaszögi Cseppkőbarlangban folytattuk, végül a napunkat Rozsnyó városában fejeztük be.

Kirándulásunk ugyan az utolsó napjához ért, de csütörtökön sem voltunk tétlenek. Először Rimaszombatot tekintettük meg, majd Feledre vezetett az utunk, ahol a Szombathy Viktor Magyar Tanítási Nyelvű Iskolával ismerkedhettünk meg. Az iskola tanárai, diákjai igazán kitettek magukért, hogy jól szórakozzunk. Részt vettünk színházi irodalom órán, mazsorettek táncoltak nekünk, zumba órába kapcsolódhattunk be, és a település nevezetességeit is megismerhettük, egy kellemes séta közben.

Élményekkel gazdagon és fáradtan tértünk haza a kora esti órákban Pusztadobosra.

A négy napos kirándulást komoly felkészülés előzte meg a diákok és a két kísérő pedagógus részéről is. Az előkészítő órák során megismerkedtek Szlovákia azon területeivel, ahová a kirándulást tették. Aztán a konkrét útvonallal, hogy mit fognak naponta megnézni, majd azt is összegyűjtöttük közösen, hogy mire lesz szükség az út során, valamint nemzeti színű szalagot feliratoztunk, névtáblákat készítettünk, és ajándék ötleteket gyűjtöttünk.

Egy szülői értekezlet keretében a szülőket is tájékoztattuk a tanulmányi kirándulással kapcsolatban.


Újra itthon 

A Scool-túra Kft. arra is gondolt már az elején, hogy mi lesz a sok adminisztrációs munkával. Így szerveztek egy továbbképzést is ehhez kapcsolódóan, hogy a résztvevő pedagógusokat a lezáró szakaszban se érje majd meglepetés. Aki teljesítette a továbbképzést sokkal nyugodtabban tudott elindulni a tanulmányi kirándulásra.

Amit még a Kft- nek köszönhetünk: mindenféle előzetes szervezői munka, idegenvezető biztosítása, busz és szállás biztosítása. Tehát nekünk csak a teljesítés részére kellett koncentrálni, bár az sem volt kis munka.

Összességében elmondható, hogy mind a szervezés, mind a lebonyolítás profizmusra vall, amelyért külön köszönet jár a Scool- túra Kft-nek is!

Bereczki Gabriella – 7.osztályos pedagógus

vissza